Antena 3 CNN Externe Premierul danez convoacă alegeri generale anticipate la 18 iunie

Premierul danez convoacă alegeri generale anticipate la 18 iunie

Premierul danez convoacă alegeri generale anticipate la 18 iunie
27 Mai 2015   •   14:20

Premierul danez Helle Thorning-Schmidt a anunțat miercuri convocarea de alegeri generale anticipate la 18 iunie, cu trei luni mai devreme decât data programată inițial, relatează Agerpres.

Social-democrata Thorning-Schmidt a justificat convocarea anticipată a scrutinului prin faptul că este momentul adecvat ca danezii să aleagă între menținerea cursului impus de guvernul actual într-un moment de relansare economică și 'experimentele' opoziției, notează EFE. Prima femeie șefă de guvern din istoria Danemarcei a dat asigurări că țara a ieșit din criză, după un an și jumătate de creștere și prin reducerea șomajului.

'Dacă danezii mă aleg, voi continua pe acest drum', a declarat ea, adăugând că tema centrală a scrutinului va fi 'cum să ne asigurăm că Danemarca va continua să se bucure de progres și prosperitate fără a pune în pericol statul bunăstării'.

Potrivit sondajelor de opinie, coaliția social-democraților și a altor partide se clasează cu 7-8 procente în urma unui bloc de opoziție format din liberali și alte formațiuni. Totodată, dacă liberalii, principala formațiune de opoziție, vor câștiga, atunci Partidul Popular Danez (eurosceptic) ar putea ajunge să facă parte dintr-o coaliție de guvernare, pentru prima dată în existența sa de 20 de ani.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close