Antena 3 CNN Externe Premierul turc, aflat în vizită la Berlin, reproşează Germaniei lipsa de susţinere

Premierul turc, aflat în vizită la Berlin, reproşează Germaniei lipsa de susţinere

Premierul turc, aflat în vizită la Berlin, reproşează Germaniei lipsa de susţinere
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
02 Noi 2011   •   14:30

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită la Berlin, a reproşat Germaniei, într-un interviu pentru cotidianul Bild, lipsa de eforturi pentru integrarea turcilor şi lipsa de susţinere pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.
   
"Politicienii germani nu recunosc în mod suficient integrarea strânsă a celor trei milioane de turci din Germania", a declarat el pentru cotidianul Bild, adăugând că reprezentanţii clasei politice germane „ar trebui să facă mai mult pentru aderarea Turciei la UE, pentru că acest lucru va conduce la o avansare masivă a integrării".
   
Dintre cele trei milioane de turci sau persoane de origine turcă, 700.000 au cetăţenie germană.

"Desigur, aş prefera ca toate cele trei milioane (de persoane) să aibă dublă cetăţenie", a continuat Erdogan.
   
Premierul turc s-a plâns, de asemenea, de obligativitatea învăţării limbii germane în cadrul întemeierii unei familii în Germania. "Atunci când un tânăr turc (care trăieşte în Germania) iubeşte o fată din Turcia şi vrea să o ia de soţie, este o greşeală din partea Guvernului german să ceară ca ea să înveţe mai întâi germana", a apreciat el.
   
Hans-Peter Friedrich, ministrul german de Interne, a pledat, într-un interviu pentru postul german de televiziune ZDF, în favoarea învăţării limbii germane, una dintre condiţiile cele mai importante pentru o integrare reuşită a imigranţilor.
   
În Germania există "un potenţial de tineri pe care nu trebuie să îl pierdem", a continuat el. "Trebuie să facem totul pentru ca numărul persoanelor care abandonează şcoala fără diplome să scadă, iar una dintre condiţii este, în mod natural, cunoaşterea limbii germane", a adăugat ministrul german.
   
Cancelarul Angela Merkel şi Erdogan urmează să marcheze miercuri, la Berlin, semnarea în urmă cu 50 de ani a unui acord de recrutare de muncitori turci în Germania, care a produs schimbări importante în Republica Federală. În prezent, în Germania trăiesc aproape trei milioane de turci sau persoane de origine turcă.

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close