Antena 3 CNN Externe Presa externă: România şi Bulgaria au ţinut problemele de securitate "ascunse sub preş" faţă de UE

Presa externă: România şi Bulgaria au ţinut problemele de securitate "ascunse sub preş" faţă de UE

Presa externă: România şi Bulgaria au ţinut problemele de securitate "ascunse sub preş" faţă de UE
Sursa foto: Foto: caleaeuropeana.ro
22 Dec 2010   •   12:57

Refuzul Franţei şi Germaniei de a primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen este comentat intens de presa externă. Publicaţiile internaţionale sunt de părere că, prin gestul lor, Franţa şi Germania au arătat importanţa pe care o acordă problemelor de securitate şi că nu sunt dispuse să facă niciun fel de compromis legat de acest aspect.

BBC comentează declaraţia miniştrilor german şi francez de Interne care au avertizat România şi Bulgaria că trebuie să facă "progrese ireversibile" în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.

Problema aderării la spaţiul Schengen este văzută într-un context mult mai larg de jurnaliştii de la France Press. Aceştia consideră că aderările României şi Bulgariei la Uniunea Europeană în 2007 au fost "prost negociate", deoarece chestiunile de securitate şi problemele minorităţilor au fost "ascunse sub preş".

Agenţia China Nouă scrie despre reacţiile foarte diferite venite din partea autorităţilor din România şi Bulgaria. În timp ce bulgarii au dat asigurări că vor face totul pentru "a disipa îndoielile" partenerilor lor europeni, preşedintele român, Traian Băsescu a avut o atitudine mai dură şi a spus că România nu va accepta nici o discriminare, chiar dacă vine de la cele mai puternice state din Uniune.

În ciuda scrisorii destul de transigente venite din Germania şi Franţa sunt şi publicaţii care atrag atenţia că decizia aderării celor două ţări la Schengen nu a fost încă luată. Cotidianul irlandez Irish Sun scrie că experţii din statele Uniunii Europene care au vizitat România şi Bulgaria vor prezenta un raport special în ianuarie, pentru a permite celorlalte Guverne să decidă dacă vor accepta aderarea celor două ţări. Miniştrii europeni ar urma să ia o decizie în acest sens la sfârşitul lui martie.


Reacţiile presa externe, despre refuzul Franţei şi al Germaniei de a primi România în spaţiul Schengen


 

×
Subiecte în articol: Franta Germania Schengen
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close