Antena 3 CNN Externe Presa străină, despre expulzarea romilor: Sarkozy a plasat Franţa într-o polemică internaţională

Presa străină, despre expulzarea romilor: Sarkozy a plasat Franţa într-o polemică internaţională

Presa străină, despre expulzarea romilor: Sarkozy a plasat Franţa într-o polemică internaţională
Sursa foto: Foto: Intact Images
17 Sep 2010   •   12:09

Presa internaţională abordează pe larg subiectul expulzării romilor discutat la summitul de la Bruxelles. Cotidianul britanic Daily Mail face o analiză a discuţiei purtată de Traian Băsescu cu omologul său francez Nicolas Sarkozy. Iar New York Times scrie că romii români pun la încercare principiul "graniţelor deschise" în Uniunea Europeană. De asemenea, presa franceză este dominată de discuţii pe tema conflictului dintre Nicolas Sarkozy şi Uniune.

Daily Mail analizează gesturile preşedintelui român şi ale celui francez în discuţia pe care cei doi au avut-o la summitul de la Bruxelles. Cotidianul britanic scrie că relaţiile dintre cei doi lideri au părut iniţial galciale, dar s-au mai dezgheţat la finalul conversaţiei. Jurnaliştii ataşează articolului şi o suită de fotografii din timpul întâlnirii celor doi lideri.

Subiectul expulzării romilor a ajuns şi în presa de peste ocean. New York Times scrie că romii români au pus la încercare principiul "graniţelor deschise" al Uniunii Europene. Subiectul migrării între cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, scriu jurnaliştii americani, a început să provoace reacţii explozive în timpul recesiunii economice.

New York Times apreciază că ultima extindere a Uniunii, în urma căreia s-au integrat România şi Bulgaria, a sporit preocuparea că persoanele sărace, care călătoresc distanţe lungi în căutarea unui loc de muncă, vor deveni o povară pentru statele mai bogate.

Presa franceză este preocupată în primul rând de conflictul izbucnit între preşedintele Sarkozy şi Uniunea Europeană.

Le Figaro citează un sondaj prin care se arată că 56% din francezi critică poziţia Uniunii Europene faţă de problema romilor.

Publicaţia Dernieres Nouvelles d'Alsace crede că circulara cabinetului Hortefeux a izolat Franţa, iar credibilitatea politică a ţării a suferit serioase prejudicii. Prin circulară se arăta că Franţa doreşte demolarea taberelor de nomazi cu precădere cele ale romilor.

Potrivit Midi Libre, summitul european a degenerat într-o "criză majoră", plasând Franţa "în centrul unei polemici internaţionale".

Antena 3

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close