Antena 3 CNN Externe Preţurile petrolului scad cu peste 1 dolar pe fondul crizei din Grecia

Preţurile petrolului scad cu peste 1 dolar pe fondul crizei din Grecia

Preţurile petrolului scad cu peste 1 dolar pe fondul crizei din Grecia
Sursa foto: Foto: neftegaz.ru
29 Iun 2015   •   14:47

Preţurile petrolului au scăzut luni cu peste 1 dolar, pe fondul crizei din Grecia care a dus la închiderea băncilor elene şi la controlul capitalului, determinând investitorii să renunţe la activele riscante, relatează Reuters.
   
Banca Centrală Europeană a menţinut dar a îngheţat nivelul de finanţare a băncilor elene prin programul de asistenţă de urgenţă ELA, în urma eşuării negocierilor dintre autorităţile elene şi creditori, respectiv Comisia Europeană, BCE şi FMI.
   
În aceste condiţii, autorităţile elene nu au avut altă soluţie decât să închidă băncile până după referendumul referitor la măsurilor de austeritate, programat pe 5 iulie.
  
Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, este în declin cu 1,36 dolari, la 61,9 dolari pe baril, atingând cel mai redus nivel de după 5 iunie.
   
Cotaţia petrolului de referinţă pe piaţa americană este în scădere cu 1,25 dolari, la 58,38 dolari pe bari, nivel minim după 9 iunie.
   
Analiştii anticipează că preţurile petrolului vor continua să aibă o evoluţie negativă în această săptămână, înainte de referendumul de duminică.
   
Un alt factor care ar putea influenţa preţurile ţiţeiului în această săptămână este evoluţia negocierilor referitoare la programul nuclear iranian. Duminică, oficiali occidentali au sugerat că autorităţile de la Teheran dau înapoi în privinţa angajamentelor asumate într-un acord interimar convenit în urmă cu trei luni. Oficiali americani şi iranieni au spus la rândul lor că discuţiile privind acordul final ar putea depăşi termenul limită fixat pentru 30 iunie.
  

×
Subiecte în articol: petrol criza Grecia
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close