Antena 3 CNN Externe Prezentatoarele TV afgane, somate de ministrul Culturii: Să purtaţi văl islamic! Şi fără machiaj strident

Prezentatoarele TV afgane, somate de ministrul Culturii: Să purtaţi văl islamic! Şi fără machiaj strident

Prezentatoarele TV afgane, somate de ministrul Culturii: Să purtaţi văl islamic! Şi fără machiaj strident
Sursa foto: Foto: rferl.org
14 Feb 2012   •   18:34

Ministrul afgan al Culturii şi Informaţiilor a anunţat marţi că a cerut televiziunilor locale să nu mai permită prezentatoarelor să apară la televizor machiate strident şi fără văl islamic, pentru "a respecta valorile musulmane şi afgane", informează AFP.
   
"Toate posturile de televiziune sunt somate să nu permită prezentatoarelor să apară pe ecran fără văl şi cu un machiaj strident", a declarat ministrul într-o scrisoare trimisă către presa afgană, adăugând că jurnalistele care prezintă informaţii televizate vor trebui să respecte în aceeaşi măsură valorile islamice şi afgane.
  
"Conform legilor islamice, după care Afganistanul se conduce, femeile ar trebui să apară în public având capul acoperit. Nu ar trebui să le vedem urechile. Acelea care apar la televizor trebuie să respecte aceleaşi reguli", a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.
   
Documentul, care viza "câteva posturi de televiziune", a fost motivat de mânia "consiliului liderilor ulema", cea mai înaltă autoritate religioasă din Afganistan, a precizat purtătorul de cuvânt.
   
La zece ani după căderea regimului taliban, alungat de la putere de o coaliţie condusă de americani, condiţiile pentru femeile afgane au evoluat în special în Kabul precum şi în principalele oraşe ale ţării. Drepturile femeilor au rămas însă destul de insignifiante mai ales în zonele rurale, acolo unde societatea se conduce după un stil de viaţă foarte tradiţionalist şi patriarhal.
   
87% dintre femeile afgane îndură violenţe fizice, sexuale şi psihologice

La sfârşitul lunii ianuarie, în nordul ţării, un afgan şi-a bătut soţia până aceasta a murit pentru că ea a născut o fată pentru a treia oară iar el îşi dorea un băiat.
   
Conform unui studiu al ONG-ului Oxfam făcut public în octombrie 2011, 87% dintre femeile afgane îndură violenţe fizice, sexuale, psihologice sau mariaje impuse.
   
Comisia independentă afgană pentru drepturile omului a semnalat 1.026 de cazuri de violenţe asupra femeilor care au avut loc în al doilea trimestru al anului 2011, faţă de 2.700 de cazuri semnalate pe întreaga durată a anului 2010.

×
Parteneri
A murit Costel Corduneanu, chiar pe masa de operatie
x close