Antena 3 CNN Externe Procurorul general al Spaniei, care i-a pus sub acuzare pe liderii separatiști, a murit subit

Procurorul general al Spaniei, care i-a pus sub acuzare pe liderii separatiști, a murit subit

Procurorul general al Spaniei, care i-a pus sub acuzare pe liderii separatiști, a murit subit
19 Noi 2017   •   08:22

Procurorul general al Spaniei, José Manuel Maza, iniţiatorul urmăririi penale împotriva liderilor separatişti catalani, a murit pe neaşteptate sâmbătă la Buenos Aires, în Argentina, a anunţat Parchetul General spaniol, relatează AFP şi DPA. 

Maza, care era bolnav de diabet, a decedat într-un spital al capitalei Argentinei, unde fusese internat cu o zi în urmă din cauza "unei infecţii", a spus un purtător de cuvânt al Parchetului General. 

Cel mai înalt reprezentant al Ministerului Public, în vârstă de 66 de ani, participa la Buenos Aires la o reuniune a procurorilor ibero-americani. El se afla în Argentina de marţi. 

Într-o postare pe Twitter, premierul spaniol Mariano Rajoy şi-a exprimat "recunoştinţa şi mulţumirea pentru o viaţă de muncă în serviciul statului" şi a transmis "cele mai profunde condoleanţe" familiei, prietenilor şi colegilor lui Maza. 

Ministrul Justiţiei, Rafael Catala, a confirmat de asemenea moartea procurorului general, pe care l-a descris ca "un extraordinar jurist şi servitor al statului" şi "un profesionist remarcabil". 

José Manuel Maza ocupa poziţia de procuror general de aproximativ un an. El este cel care, în urma referendumului de independenţă, interzis, de la 1 octombrie din Catalonia, a cerut inculparea pentru rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri publice a membrilor guvernului catalan destituit, opt dintre aceştia fiind în prezent în detenţie provizorie. 

Alţi cinci, printre care şi preşedintele catalan demis Carles Puigdemont, au fugit la Bruxelles, unde aşteaptă o decizie a justiţiei belgiene privind mandatul european de arestate emis de Spania. 

În Spania, procurorul general este numit de rege la propunerea guvernului.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Spania procuror general
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close