Antena 3 CNN Externe Profesor român stabilit în Franța: Vor să distrugă civilizația noastră

Profesor român stabilit în Franța: Vor să distrugă civilizația noastră

Profesor român stabilit în Franța: Vor să distrugă civilizația noastră
16 Iul 2016   •   12:58

Profesorul Bogdan Călinescu, directorul Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale din Paris, analizează pentru „Adevărul” noile atentate care au îndoliat Franţa. Călinescu vine cu o previziune sumbră: atentatele din Franţa vor continua.

„ Ceea ce e frapant la atentatul de la Nisa, sunt similitudinile dar si diferentele cu atentatele precedente: teroristul e tinar, are si cetatenia franceza (franco-tunisian) si era inregistrat, ca teroristii din anii trecuti, in registrul delincventilor insa nu si in cel al islamistilor supravegheati.  A actionat singur (cel putin asa se pare la ora la care scriu aceste rinduri), un « lup solitar » si a folosit un camion – fara exploziv -  drept unica arma. Desigur, ancheta va determina cum a putut sa ajunga cu acel camion intr-o zona izolata si inchisa circulatiei insa felul in care a procedat ne lasa complet dezarmati si descumpaniti. Nu vom putea supraveghea toti indivizii care se urca intr-un camion mare”, a spus Bogdan Călinescu, pentru „Adevărul”. 

Profesorul a mai adăugat că teroriştii islamici au capacitatea de a se adapta şi de a găsi noi metode de a ucide civili. În opinia sa, atât Franţa cât şi celelalte ţări occidentale sunt angrenate într-un război împotriva unor duşmani ce vin atât din interior cât şi din exteriorul UE. „In numele unei religii, acest inamic e gata sa se sacrifice si sa devina un martir. Ori moare, ori cistiga razboiul impotriva Occidentului. Ceea ce vrea el sa distruga e civilizatia noastra si felul de a trai. Mesajul e clar: suntem islamizati, deci ori devenim ca ei, ori murim in atentate. In asemenea situatie, bineinteles, nu e posibil un dialog, ci doar rezistenta. Am intrat, spunea filozoful Pascal Bruckner intr-un interviu acordat ziarului Le Figaro pe 13 iunie, in «rutina abominabilului»”, a continuat Călinescu. 

 

×
Subiecte în articol: atac terorist nisa atentat nisa terorism
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close