Antena 3 CNN Externe Raport: Soldaţii francezi folosiţi drept cobai în testele nucleare

Raport: Soldaţii francezi folosiţi drept cobai în testele nucleare

Raport: Soldaţii francezi folosiţi drept cobai în testele nucleare
Sursa foto: arma nucleara
17 Feb 2010   •   08:42

Potrivit publicaţiei franceze Parisian, un raport militar confidenţial dovedeşte că soldaţii francezi au fost în mod deliberat expuşi la testele nucleare pe care Franţa le-a efectuat în Algeria în anii 60.

Scopul era acela de ?a studia efectele fiziologice şi psihologice ale armamentului atomic asupra oamenilor?. Raportul a fost redactat ?de unul sau mai mulţi militari? şi ?datat 1998?, după ce testele au fost oprite, arată Le Parisien.
MInistrul apărării Hervé Morin declara că nu avea cunoştinţă de acest raport şi arăta că a aflat de el abia după procesele prin care famiile victimelor au cerut compensaţii.
El a adăugat că "dozele de radioactivitate primite în timpul testelor au fost foarte mici. Totuşi, 10 milioane de euro au fost alocaţii pentru compensaţii, iar suma poate fi crescută dacă este necesar", declara oficialul.
Franţa a efectuat 210 teste nucleare în total, începând cu Sahara în 1960 şi încheind în 1996 în Polinezia Franceză. Mii de soldaţi au fost contaminaţi radioactiv şi au apelat la justiţie pentru compensaţii.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: teste nucleare Franta arma nucleara
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close