x close

Fii alături de noi!

Desemnarea lui Pavel Filip pentru postul de premier al Republicii Moldova, contestată la Curtea Constituțională

de 18 Ian 2016   •   15:03
Desemnarea lui Pavel Filip pentru postul de premier al Republicii Moldova, contestată la Curtea Constituțională 127
Liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a contestat luni la Curtea Constituţională (CCM) legitimitatea decretului prezidenţial privind desemnarea lui Pavel Filip la funcţia de prim-ministru, relatează Mediafax.

"Noi cerem CCM să verifice constituţionalitatea decretului de desemnare a lui Pavel Filip. Noi considerăm că acesta este anticonstituţional din trei considerente: Primul ţine de termenii de înaintare, el a fost desemnat pe data de 15 ianuarie. Doi - procedura de desemnare, crearea majorităţii parlamentare absolute, acestea se constituie în plenul Parlamentului de către grupurile parlamentare. Trei - am cerut să se verifice dacă tentativa de numire a domnului Sturza a fost consumată sau nu", a declarat Igor Dodon.

La începutul lui ianuarie, Ion Sturza, candidatul la funcţia de premier desemnat de preşedintele Nicolae Timofti pe 21 decembrie, a renunţat la sarcina învestirii Cabinetului său, denunţând lipsa susţinerii pentru un guvern proeuropean, după ce în Parlamentul Republicii Moldova nu s-a întrunit cvorumul în vederea aprobării listei sale de miniştri propuşi şi a programului de guvernare pentru 2016-2018.

Pe 14 ianuarie, Nicolae Timofti l-a desemnat pe Ion Păduraru drept candidat la funcţia de prim-ministru, dar a doua zi, acesta a renunţat la mandat, în condiţiile în care o nouă majoritate parlamentară, formată de 55 de deputaţi, şi-a înregistrat declaraţia la Preşedinţia Republicii Moldova pentru susţinerea candidatului propus de Partidul Democrat (PDM) Pavel Filip, pentru funcţia de premier.

În seara zilei de 15 ianuarie, Nicolae Timofti l-a desemnat pe Pavel Filip, ministrul în exerciţiu al Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor, la funcţia de premier.

Imediat după ce preşedintele Nicolae Timofti a semnat decretul de numire în funcţia de premier, Pavel Filip i-a mulţumit şi a dat asigurări că va începe luni negocierile cu grupurile parlamentare.

sati