Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Președintele Republicii Moldova: Sunt român și vorbesc limba română. Cei care susțin că vorbesc limba moldovenească scindează societatea

Președintele Republicii Moldova: Sunt român și vorbesc limba română. Cei care susțin că vorbesc limba moldovenească scindează societatea

Președintele Republicii Moldova: Sunt român și vorbesc limba română. Cei care susțin că vorbesc limba moldovenească scindează societatea
31 Aug 2016   •   15:47

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat, într-un discurs susținut de Ziua Națională a Limbii Române, că limba română este limba oficială a Republicii Moldova.

Timofti a adăugat că cei care susțin că vorbesc limba moldovenească nu fac decât să scindeze și mai mult societatea.

„În locul formulării corecte s-a ales această formulare care a declanșat nenumărate dispute și proteste. Vehicularea a două denumiri pentru aceeași limbă înseamnă scindarea societății. Cu trei ani în urmă Curtea Constituțională a decis că termenul corect este cel de limbă română. Această decizie este un gest de corectitudine și trebuia luată demult”, a menționat președintele țării în cadrul prelegerii sale publice, conform moldnova.eu.

Timofti a făcut referire și la evenimentele din perioada 1988-1989, când “societatea moldovenească a intrat pe făgașul adevărului”.

Președintele moldovean a explicat că se consideră român și că în toate discuțiile cu președinții altor țări a spus că este de origine română.

“Îndemnul meu este să nu ne abatem din drum și să urmăm vectorul european de dezvoltare. Trebuie să avem un sistem al cercetării științifice și inovațiilor racordat la nivelul european, să avem un sistem de ocrotire al sănătății pe potriva cerințelor actuale, un sistem judiciar profesionist în care cetățenii să aibă încredere, să punem economia în funcțiune. Să readucem încrederea cetățenilor în stat și să fim exigenți cu clasa politică. Avem multe de făcut”, a concluzionat Timofti.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close