Antena 3 CNN Externe Rusia, manevre de amploare la granița cu Uniunea Europeană. Zeci de mii de soldați mobilizați. De ce se tem liderii europeni

Rusia, manevre de amploare la granița cu Uniunea Europeană. Zeci de mii de soldați mobilizați. De ce se tem liderii europeni

Rusia, manevre de amploare la granița cu Uniunea Europeană. Zeci de mii de soldați mobilizați. De ce se tem liderii europeni
Sursa foto: FOTO: Pixabay
14 Sep 2017   •   14:30

Exercițiul militar rusesc Zapad-2017 se va desfașura în nord-vestul Rusiei, inclusiv în enclava Kaliningrad, dar şi pe teritoriul Belarusului, în perioada 14-20 septembrie,  chiar în apropierea frontierelor unor state NATO, precum Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, potrivit libertatea.ro.

Chiar dacă Rusia a dat asigurări spunând că exerciţiul are un caracter "pur defensiv", urmând ca la manevre să participe 12.700 de militari, mai mulți lideri europeni susţin contrariul și au tras un semnal de alarmă precizând că Rusia încalcă prevederile de transparență ale Documentului de la Viena, pentru că de fapt ar fi mobilizați să participe la aceste manevre peste 100.000 de militari ruşi.

În acest context, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, s-a arătat profund îngrijorat și nu exclude posibilitatea creării unor formaţiuni de atac formate din trupe ruse, ce s-ar putea pregăti de o invazie a teritoriului ucrainean.

”Sper că vom completa cu succes negocierile cu partenerii noştri occidentali în privinţa furnizării de armament defensiv către Ucraina”, a subliniat liderul de la Kiev.

Și Suedia a anunţat că urmează să desfăşoare cele mai mari exerciţii militare din ultimii 20 de ani cu susţinerea unor state NATO, pe fondul temerilor generate de creşterea puterii militare a Rusiei. 

Pe de altă parte, Moscova a respins temerile liderilor europeni privind exerciţiul, spunând că acest scenariu se referă la acţiuni agresive ale unor "grupuri extremiste" care încearcă să comită "atacuri teroriste".

 

 

×
Subiecte în articol: Rusia granite soldati UE amploare
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close