Antena 3 CNN Externe Rusia vrea să schimbe ordinea mondială. Americanii se pregătesc pentru ce e mai rău

Rusia vrea să schimbe ordinea mondială. Americanii se pregătesc pentru ce e mai rău

Rusia vrea să schimbe ordinea mondială. Americanii se pregătesc pentru ce e mai rău
de P.I.    |    02 Noi 2014   •   07:56

Conflictul din estul Ucrainei este foarte periculos pentru ordinea mondială şi poate fi începutul unei lungi perioade de instabilitate în regiunea unde trăiesc etnici ruşi, ţinând cont de comportamentul Rusiei în criza ucraineană, a declarat reputatul analist american Francis Fukuyama, într-un interviu acordat agenţiei ucrainene de presă Ukrinform.

"Cred că actualul conflict este foarte periculos pentru ordinea mondială nu atât de mult din cauza evenimentelor tragice în sine din Ucraina, ci din cauza comportamentului Rusiei", a afirmat Fukuyama.

După destrămarea URSS în 1991, întreaga Europă de Răsărit s-a bazat pe principiul că etnicii ruşi care s-au trezit în afara ţării lor de origine trebuie să rămână în ţările în care i-a surprins colapsul imperiului sovietic, fără niciun fel de pretenţii teritoriale.

Dar prin acţiunile sale împotriva Ucrainei, "Putin a dat un semnal etnicilor ruşi, care trăiesc în afara statului /rus/, că atunci când nu le va plăcea situaţia din ţara de reşedinţă, Rusia le va veni în ajutor", consideră Fukyama, citat de Agerpres.

Referitor la atitudinea rezervată a Casei Albe în ceea ce priveşte furnizarea de arme letale Ucrainei, celebrul politolog american a estimat că administraţia preşedintelui Barack Obama s-ar putea să conştientizeze riscurile implicării Statelor Unite în astfel de conflicte militare.

"Evident, există îngrijorări (la Washington) că un astfel de pas ar putea duce la o complicare şi mai profundă a situaţiei", a spus el, în interviul acordat cu ocazia lansării noului său volum 'Political Order and Political Decay' la Washington.

Ideea 'revoluţiei portocalii' din 2004 a eşuat în Ucraina din cauza nivelului ridicat al corupţiei, consideră cunoscutul expert, apreciind că actualele forţe prooccidentale care au venit la putere la Kiev au şansa să învingă acest flagel nu prin adoptarea doar a unor legi anticorupţie în parlament, ci prin punerea lor în aplicare.

"Mai întâi de toate, trebuie să se schimbe mentalitatea. În mod real. Bunăoară, georgienii şi-au reformat eficient activitatea din sectorul public, sistemul de colectare a impozitelor, învăţământul superior, procedurile vamale etc. Eu cred că Ucraina s-a angajat pe această cale şi trebuie să treacă prin acest proces foarte dificil", a declarat Fukuyama.

În acelaşi timp, spune el, există încă un aspect necesar şi foarte important pentru realizarea acestui obiectiv.

×
Subiecte în articol: Proteste Ucraina
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close