Antena 3 CNN Externe Scandal diplomatic între SUA și Cuba, după o serie de incidente misterioase. Ce s-a întâmplat

Scandal diplomatic între SUA și Cuba, după o serie de incidente misterioase. Ce s-a întâmplat

Scandal diplomatic între SUA și Cuba, după o serie de incidente misterioase. Ce s-a întâmplat
Sursa foto: Foto: Agerpres
10 Aug 2017   •   09:00

Washingtonul a expulzat în luna mai doi diplomaţi cubanezi în urma unor "incidente care au provocat simptome fizice" în rândul americanilor care lucrează la ambasada SUA din Cuba, a anunţat miercuri Departamentul de Stat american, citat de France Presse. 

În cursul serii, Havana a confirmat aceste informaţii, evocând că a protestat împotriva expulzării acestor diplomaţi şi a propus colaborare Washingtonului pentru a face lumină în cazul acestor "incidente" survenite la începutul anului la Havana. 

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert, nu a oferit nicio explicaţie suplimentară cu privire la aceste incidente sau cu privire la numărul de persoane implicate. Ea s-a limitat să spună doar că "din motive medicale", SUA au trebuit "să repatrieze americani sau americani au ales să se întoarcă" în Statele Unite. 

În consecinţă, Departamentul de Stat a cerut la 23 mai ca "doi responsabili acreditaţi pe lângă Ambasada Cubei din Statele Unite să părăsească SUA", a adăugat ea, precizând că cei doi cubanezi au plecat într-adevăr. 

"Noi considerăm această situaţie foarte gravă, o anchetă este în curs de desfăşurare", dar "nu avem răspunsuri definitive cu privire la originea sau cauza a ceea ce noi consideram a fi incidente", a declarat aceeaşi purtătoare de cuvânt. 

La Havana, Ministerul de Externe cubanez a precizat apoi într-un comunicat că aceste "incidente" raportate în luna februarie au "afectat" funcţionari americani şi "rude ale lor". 

O anchetă "exhaustivă, prioritară şi urgentă" a fost lansată pentru a face lumină asupra acestor evenimente, au adăugat autorităţile de la Havana, amintind că au solicitat reprezentanţei americane un "schimb de informaţii" şi o "cooperare" între cele două ţări în acest caz. 

În momentul expulzării celor doi diplomaţi cubanezi din SUA, guvernul de la Havana a emis proteste împotriva acestei măsuri "nejustificate", a amintit MAE cubanez. 

Cuba este "în general considerată o destinaţie sigură pentru vizitatori şi diplomaţi străini, inclusiv americani", a insistat Havana, reiterându-şi disponibilitatea de a coopera pentru a face lumină în cazul respectivelor "incidente". 

Relaţiile dintre SUA şi Cuba, restabilite în 2015, după o pauză de jumătate de secol, s-au deteriorat din nou după venirea lui Donald Trump la Casa Albă. Preşedintele american şi-a înăsprit tonul faţă de Havana în iunie, dând astfel o lovitură reconcilierii iniţiate de predecesorul său Barack Obama.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: SUA Cuba incidente diplomati
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close