Antena 3 CNN Externe Scandal la o mare companie franceză. Angajații, obligați să se programeze prin e-mail pentru a merge la toaletă

Scandal la o mare companie franceză. Angajații, obligați să se programeze prin e-mail pentru a merge la toaletă

Scandal la o mare companie franceză. Angajații, obligați să se programeze prin e-mail pentru a merge la toaletă
Sursa foto: Foto: Pixabay
25 Mar 2016   •   09:48

La şcoală, se ridică mâna pentru a cere permisiunea de a merge la toaletă, la compania franceză Teleperformance, se trimite un e-mail. Cu această situaţie inedită s-au confruntat joi unii angajaţi ai acestei firme din Blagnac, în apropiere de Toulouse, care s-au văzut obligaţi să solicite o autorizaţie prin e-mail pentru orice pauză, chiar şi pentru a merge la toaletă, informează Le Parisien şi Le Figaro, potrivit Agerpres.

Această regulă, care vizează aproape 140 din cei 400 de salariaţi ai companiei din oraşul francez, se datorează utilizării unui software nou 'de gestionare a fluxului de apeluri' numit CAV (call center virtual), la cererea unui client, SFR -Numéricable, a explicat Thierry Godec, delegat CFDT (Confederaţia Franceză Democratică a Muncii) al companiei. Teleoperatorii care lucrează pentru alţi clienţi nu au această constrângere.

Cu acest nou software, teleoperatorul care are nevoie de o pauză în convorbirile cu clienţii trebuie acum să solicite permisiunea prin e-mail. Şi, indiferent dacă este vorba de un motiv profesional, pentru a introduce informaţii, sau de unul privat, destinatarul e-mailului, care este liderul echipei sau înlocuitorul lui, este chemat să îşi dea acordul sau nu.

'Există un mare risc de non-răspuns. Potrivit statisticilor, cadrele (de conducere) nu petrec decât 55% din timpul lor pe calculator. Aşa că dacă nimereşti în cele 45 % (când şefii nu sunt la calculator) şi preiei un alt apel care durează o oră, îţi pierzi minţile', denunţă Thierry Godec.

Potrivit Sandrei Coustaty, secretar adjunct al CFTC, citată de France Bleu, unii angajaţi 'au plecat în lacrimi' de la cursul de formare pentru noul software. Domină furia şi senzaţia de a fi infantilizat.

Un preaviz de grevă a fost depus pentru vineri, la ora locală 14.00, pentru a protesta împotriva acestui program. Comitetul de igienă, siguranţă şi condiţii de muncă al companiei s-a reunit joi pentru a discuta despre acest subiect.

Potrivit Le Figaro, preşedintele Teleperformance Franţa a recunoscut 'o eroare de configurare' în software-ul creat la cererea clientului SFR- Numericable, pentru a ţine evidenţa timpului de prezenţă şi absenţă a operatorilor săi şi a asigurat că defectul a fost reparat.

Le Figaro aminteşte că în Codul Muncii din Franţa se prevede că după şase ore de lucru, salariatul beneficiază de o pauză de cel puţin 20 de minute, fără să trebuiască să facă vreo precizare legată de cum foloseşte acest timp.

Teleperformance Group, unul dintre liderii mondiali pe piaţa serviciilor externalizate de contact center, înfiinţat în 1978 de francezul Daniel Julien, operează în 65 de ţări, între care şi România. Sediul central se află la Paris.

×
Subiecte în articol: toaleta angajati
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close