Antena 3 CNN Externe Se întâmplă și la alții. Ministrul Economiei, dator la Fisc

Se întâmplă și la alții. Ministrul Economiei, dator la Fisc

Se întâmplă și la alții. Ministrul Economiei, dator la Fisc
Sursa foto: Foto: Pixabay
de M.Z.    |    01 Iun 2016   •   08:58

Ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, va trebui să plătească retroactiv impozit pe avere (ISF) după o reevaluare a patrimoniului său, potrivit site-ului internet de informaţii Mediapart şi a săptămânalului Le Canard enchaîne, citate de AFP, informează agerpres.ro

Audiat cu ocazia unei vizite la o uzină din nordul ţării, fostul bancher al afacerilor familiei Rothschild a asigurat marţi că ”nu constituie obiectul niciunei ajustări fiscale”, fără a dezminţi totuşi ca ar avea de achitat un impozit pe avere. 

”Eu sunt în regulă cu administraţia fiscală şi cu Înalta autoritate pentru transparenţa vieţii publice”, a spus ministrul. 

Intrat în guvern în august 2014, după doi ani petrecuţi în funcţia de secretar general adjunct la Elysee, Emmanuel Macron este o personalitate populară în Franţa. El a creat recent o formaţiune politică, alimentând zvonurile despre ambiţiile sale cu un an înainte de alegerile prezidenţiale din 2017. 

Macron nu era până de curând vizat de un ISF, plătit de familiile al căror patrimoniu depăşesc 1,3 milion de euro, dar - potrivit Mediapart - ”verificările întreprinse” după sosirea sa la Ministerul Economiei au determinat fiscul să-i reevalueze patrimoniul. 

Astfel de verificări fac parte din regulile instituite pentru transparenţa vieţii publice în Franţa după scandalul Jerome Cahuzac, ex-ministru al bugetului, exclus din viaţa politică în 2013 după ce a recunoscut că disimulase existenţa unui cont în Elveţia. 

Emmanuel Macron ”a admis în final că trebuie să plătească ISF şi a depus o declaraţie rectificativă pentru anii 2013 şi 2014”, continuă Mediapart, care precizează totuşi că recuperarea ar urma să fie 'sub 10.000 de euro, incluzând interese şi penalităţi'. 

Potrivit Le Canard enchaîne, litigiul cu fiscul - care a provocat discuţii care au durat mai mult de un an şi jumătate - s-a referit în special la valoarea unui imobil al soţiei ministrului la Touquet, o staţiune balneară în nordul ţării. 

Acesta fusese evaluat de administraţie la 1,4 milion de euro, în loc de 1,2 milion de euro anunţaţi de ministru, care a contractat un împrumut pentru a realiza unele lucrări acolo. 

”Nu mă las păcălit cu nimic, să ştiţi asta!”, a continuat ministrul, evocând o voinţă de a-l destabiliza într-un moment în care el încearcă să reînnoiască politica franceză cu idei devenite adesea subiecte de polemică.
 

×
Subiecte în articol: fisc datorie Franta Emmanuel Macron
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close