Antena 3 CNN Externe Şeful miniştrilor de Finanţe din zona euro avertizează: Grecia are nevoie de noi împrumuturi pentru a nu intra în faliment

Şeful miniştrilor de Finanţe din zona euro avertizează: Grecia are nevoie de noi împrumuturi pentru a nu intra în faliment

Şeful miniştrilor de Finanţe din zona euro avertizează: Grecia are nevoie de noi împrumuturi pentru a nu intra în faliment
Sursa foto: Foto:cbsnews.com
28 Apr 2015   •   23:49

Decizia premierului elen Alexis Tsipras de a modifica componenţa echipei de negociatori cu Eurogrupul nu va fi suficientă pentru rezolvarea impasului dintre Grecia şi creditorii săi, iar Atena va avea nevoie de noi împrumuturi pentru a nu intra în faliment, a avertizat marţi şeful miniştrilor de Finanţe din zona euro, Jeroen Dijsselbloem, citat de Reuters.

"Guvernul elen a pariat că dacă va negocia cu noi, BCE îşi va relaxa reglementările şi va da drumul la bani. Dar nu va exista un acces facil la fondurile BCE până când nu se va ajunge la un acord solid cu Eurogrupul', a afirmat Jeroen Dijsselbloem într-un interviu acordat postului de televiziune RTL Nieuws.

Oficialul a adăugat: 'Fără noi împrumuturi, Grecia nu se va descurca, aceasta este realitatea'.

Jeroen Dijsselbloem susţine că în ultimele două luni s-au înregistrat progrese reduse în negocierile cu Atena și nu crede că ar fi o idee bună un referendum în Grecia pe tema acordului cu creditorii. Premierul elen Alexis Tsipras a avertizat luni că, dacă finanţatorii vor împinge Guvernul spre un acord în contradicţie cu promisiunile sale electorale, chestiunea va fi tranșată prin referendum.

"Dacă mă voi găsi în faţa unui acord dincolo de limitele mandatului meu, nu voi avea altă opţiune, iar poporul va decide", a mai afirmat Alexis Tsipras, arătându-se "convins că, totuşi, nu se va ajunge la asta".

'Ar costa bani, ar crea incertitudini politice majore și nu cred că există timpul necesar pentru referendum. De asemenea, nu cred că grecii au timp pentru aşa ceva', a explicat Dijsselbloem.

Luni, Grecia a modificat componenţa echipei de negociatori cu Eurogrupul, o decizie care ar putea reduce influenţa ministrului grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, considerat ca fiind unul dintre cei care au încetinit negocierile cu creditorii internaţionali.

Decizia vine după ce, vineri, la întâlnirea Eurogrupului de la Riga, s-au făcut presiuni asupra oficialilor de la Atena pentru a prezenta reforme economice detaliate în schimbul unei tranșe din pachetul de asistenţă financiară prin care Grecia să evite intrarea în incapacitate de plată.

×
Subiecte în articol: Grecia
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close