Antena 3 CNN Externe Spania: Indivizi convertiți la islam intenționau să comită răpiri și atentate

Spania: Indivizi convertiți la islam intenționau să comită răpiri și atentate

Spania: Indivizi convertiți la islam intenționau să comită răpiri și atentate
10 Apr 2015   •   23:43

Un grup de presupuși jihadiști, destructurat miercuri în Spania, intenționa să comită atentate și răpiri în țară cu ajutorul unui complice neonazist care dispunea de un arsenal de arme, au informat vineri surse judiciare, citate de Agerpres.
 
Vineri, au fost puși sub acuzare pentru apartenență la o organizație teroristă zece din cei 11 membri ai grupului, printre care o femeie și un minor arestați în regiunea Barcelona și provincia Tarragona (est). Patru dintre aceștia erau spanioli convertiți.

Neonazistul este inculpat pentru colaborarea cu acest grup terorist și deținerea de arme și explozivi. Opt dintre ei au fost reținuți în arest preventiv.

Celula era condusă de un coafor spaniol, convertit la islam, Antonio Saez Martinez, căsătorit cu o marocană.

La domiciliul lui Martinez, forțele de ordine au descoperit un manual de recrutare al organizației Al Qaida, notițe despre "fronturile islamice" sau fabricarea explozivilor și însemnări datate din 2012 în care se descrie ca "salafist" și amintește despre "marile masacre" vizându-i pe musulmani.

În salonul său de coafură din Barbera del Valles, o localitate la nord de Barcelona, acest ucenic jihadist organiza întruniri. El a povestit, după cum reiese din înregistrări, că intenționa să atace o librărie evreiască din Barcelona împreună cu Diego Farias, adept al ideologiei neonaziste.

El ar fi propus și alte atentate contra unor sinagogi, a sediului parlamentului Cataloniei sau a unor comisariate.

În telefonul său mobil au fost găsite fotografii ale unor eventuale ținte, printre care un hotel din Barcelona.

La Diego Farias, poliția a găsit numeroase cuțite de mărimi diferite, arme de foc, produse care pot servi la fabricarea explozivilor, o macetă.

Potrivit anchetei, grupul avea o misiune dublă: să recruteze luptători pentru gruparea Statul Islamic și să organizeze atentate.

Această organizație, intitulată "Fraternitatea islamică, grup pentru propovăduirea jihadului", intenționa să răpească mai multe persoane. Membrii grupului planificaseră să înregistreze uciderea unui ostatic, îmbrăcat în salopetă portocalie, și să difuzeze imaginile crimei, a menționat sursa judiciară.

Un alt proiect consta în răpirea directoarei unei sucursale bancare pentru a cere o răscumpărare.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close