Antena 3 CNN Externe Spania ridică autonomia regiunii Catalonia

Spania ridică autonomia regiunii Catalonia

Spania ridică autonomia regiunii Catalonia
19 Oct 2017   •   11:50

Update: Spania ridică autonomia regiunii Catalonia, după ce la ora 11, la expirarea ultimatumului dat de Madrid, liderul catalan i-a trimis o nouă scrisoare premierului Rajoy, acesta din urmă a decis punerea în aplicare a articolului 155 din Constituţie. Acesta prevede dreptul Spaniei de a ridica autonomia de care beneficiază acum Catalonia. În scrisoarea trimisă cu puţin timp înaintea acestei decizii, liderul catalan i-a transmis prim-ministrului spaniol că va declara independenţa regiunii dacă guvernul de la Madrid va evita în continuare discuţiile şi va pune în aplicare articolul 155.

”Din punctul meu de vedere, cred că Guvernul de la Madrid a făcut o greșeală. Suspendarea autonomiei câștigate de catalaninu va face decât să stârnească și mai mult pe acei care vor independența nejustificată și ilegală a Cataloniei. Guvernul de la Madrid trebuie să facă și el niște compromisuri. Cu toate că Guvernul de la Madrid are tot dreptul constituțional să împiedice sub orice formă independența ielgală a Cataloniei, cred că o politică foarte inteligentă a compromisului trebuie aplicată în momentul de față, altfel vor fi iar tensiuni și este un pericol pentru toată Europa”, a afirmat Radu Tudor la Antena 3.

 

Update:  Liderul separatist catalan Carles Puigdemont nu va respecta al doilea ultimatum dat de guvernul spaniol, acela de a renunţa oficial la demersurile pentru independenţa Cataloniei până joi 19 octombrie, la ora locală 10:00 (08:00 GMT), a relatat joi cotidianul La Vanguardia, citat de dpa. 

Într-o scrisoare adresată premierului spaniol Mariano Rajoy, ce urma să fie trimisă până la ora locală 10:00 (08:00), Puigdemont îi solicită Madridului să nu activeze articolul constituţional care ar suspenda autonomia Cataloniei, precizează publicaţia citată. 

Potrivit acesteia, scrisoarea liderului catalan conţine avertismentul că, în cazul activării articolului 155 al Constituţiei spaniole, regiunea Catalonia îşi va activa integral declaraţia de independenţă. 

 

Știrea inițială: Au mai rămas doar câteva ore până la expirarea ultimului termen dat de guvernul de la Madrid conducerii catalane, pentru a renunţa la independenţă. 

Carles Puigdemont, şeful guvernului regional catalan, a primit termen până joi să renunţe la proclamarea independenţei Cataloniei şi să clarifice situaţia.

Madridul va putea activa Articolul 155 al Constituţiei Spaniei, care prevede posibilitatea suspendării autonomiei Cataloniei. La începutul lunii octombrie, autorităţile din Catalonia au suspendat declaraţia de independenţă pentru a permite lansarea dialogului în săptămânile următoare.

 

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close