Antena 3 CNN Externe Statele Unite trimite piese de artilerie în Irak

Statele Unite trimite piese de artilerie în Irak

Statele Unite trimite piese de artilerie în Irak
21 Mar 2016   •   22:28

Forţele americane au confirmat luni instalarea unei poziţii de artilerie cu circa 200 de puşcaşi marini în nordul Irakului, alimentând speculaţiile cu privire la o mai mare implicare a trupelor lor în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI), relatează Agerpres

În timp ce avioanele americane bombardează zilnic poziţiile jihadiştilor, activitatea celor aproximativ 3.900 de militari americani prezenţi în ţară constă în principiu în antrenarea şi consilierea trupelor irakiene. 

Ei nu au nicio implicare directă în lupte, cu excepţia unor raiduri efectuate de forţele speciale. 

Luni, un purtător de cuvânt militar a recunoscut că puşcaşii marini au fost desfăşuraţi în cadrul unei companii cu "patru tunuri" într-o tabără din apropiere de Makhmour în nordul Irakului. 

Această poziţie de artilerie numără aproximativ 200 de soldaţi, dintre care unul a fost ucis sâmbătă de o rachetă jihadistă. Mai mulţi alţii au fost răniţi. 

Desfăşurarea a avut loc "în urmă cu două săptămâni" pentru a asigura "protecţia" miilor de soldaţi irakieni, însoţiţi de o sută de consilieri militari americani, care s-au instalat în apropiere pentru a pregăti ofensiva asupra Mosul, a explicat luni prin videoconferinţă de la Bagdad colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt militar. 

"Este pentru prima dată" când Statele Unite stabilesc o bază 100% americană, care nu este găzduită de o bază irakiană dar alături de aceasta, "la câteva sute de metri", a recunoscut el. 

Preşedintele Barack Obama a promis la începutul ofensivei împotriva grupării Statul Islamic că nu va trimite trupe americane la sol pentru a lupta împotriva jihadiştilor, aminteşte France Presse.

×
Subiecte în articol: Irak SUA artilerie
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close