Antena 3 CNN Externe Statele Unite au început să furnizeze vehicule blindate forțelor arabe din Siria

Statele Unite au început să furnizeze vehicule blindate forțelor arabe din Siria

Statele Unite au început să furnizeze vehicule blindate forțelor arabe din Siria
Sursa foto: Foto: pixabay.com
31 Ian 2017   •   18:59

Militarii americani au furnizat pentru prima dată vehicule blindate tip SUV componentei arabe a Forţelor Democrate Siriene (FDS), aplicând o decizie a administraţiei Barack Obama, a anunţat marţi un oficial militar american, relatează AFP.

Livrarea de vehicule a fost făcută 'în baza unor autorizaţii existente' şi nu a unei noi autorizaţii date de administraţia Trump, aşa cum au susţinut FDS, a precizat colonelul John Dorrian, un purtător de cuvânt al armatei SUA.

Administraţia Obama a decis să lase liderilor militari americani posibilitatea de a furniza acest vehicule blindate de tip SUV şi aceştia au folosit această posibilitate, au explicat mai mulţi oficiali americani.

Marţi, un purtător de cuvânt al FDS a anunţat sosirea acestor vehicule blindate, lăsând să se înţeleagă că este vorba de o decizie a administraţiei Trump care, potrivit acestuia, a promis 'mai mult sprijin' FDS.

Furnizarea de arme către FDS de către SUA este o problemă extrem de sensibilă între Washington şi Ankara.

Turcia consideră că FDS sunt o marionetă pentru miliţiile kurde YPG, pe care le consideră o organizaţie teroristă.

În timpul administraţiei Obama, Washingtonul a ţinut să precizeze că înarmează componenta arabă a FDS şi nu pe cea kurdă.

Şi pentru moment, 'nu există schimbare în politica americană', a declarat Jeff Davis, un purtător de cuvânt al Pentagonului. 'Noi vom continua să înarmăm componenta arabă a Forţelor Democrate Siriene', a subliniat el.

SUA au furnizat până în prezent echipamente, arme uşoare şi muniţii părţii arabe a coaliţiei arabo-kurde şi nu au anunţat până acum trimiterea de vehicule blindate.

Aceste vehicule vor ajuta forţele arabe 'să contracareze ameninţarea cu dispozitive explozibile improvizate folosite de SI în timp ce forţele avansează spre Raqqa', a afirmat maiorul Adrian Rankine-Galloway, un alt purtător de cuvânt al Pentagonului.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Barack Obama Arabia Saudita Siria
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close