Antena 3 CNN Externe Statul Islamic a eliberat un grup de creştini sirieni

Statul Islamic a eliberat un grup de creştini sirieni

Statul Islamic a eliberat un grup de creştini sirieni
05 Sep 2015   •   10:38

Cel puțin 15 sirieni creștini care fuseseră răpiți de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) într-un sat din centrul țării au fost eliberați, a anunțat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit Agerpres.

"Un grup de 15 creștini care erau ținuți prizonieri de SI la al-Qaryatain au fost eliberați și au ajuns la Fayrouzah", a precizat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO.

Informația a fost confirmată de Observatorul Asirian pentru Drepturile Omului, care precizează că bărbații eliberați au ajuns vineri la Fayrouzah, un oraș la sud-est de Homs, și că sunt "teferi", potrivi unei surse medicale.

Potrivit lui Abdel Rahmane, ei au fost eliberați în schimbul plății către SI a unei taxe pentru non-musulmani.

Printre persoanele eliberate nu figurează și preotul Jacques Mourad, un catolic siriac răpit în mai într-o mănăstire din al-Qaryatain de către bărbați înarmați și ținut prizonier în prezent de SI, a adăugat directorul OSDO.

Un organ de presă al Vaticanului a precizat la rândul său că autoritățile religioase locale poartă negocieri în vederea eliberării preotului și a altor creștini.

Eliberarea celor 15 creștini vine după apariția unor informații de presă conform cărora ar fi fost semnat un acord cu creștinii din localitate.

Conform înțelegerii, publicată pe internet, securitatea creștinilor nu poate fi garantată decât dacă plătesc respectiva taxă, dacă nu afișează niciun semn al religie lor și "nu iau parte la niciun act ostil Statului Islamic".

De la începutul lunii august, cel puțin 230 de civili au fost răpiți de SI, printre care și zeci de creștini, la al-Qaryatain.

În martie, SI a eliberat 19 creștini asirieni în provincia Hassaké (nord-est) în schimbul unor sume de bani.

×
Subiecte în articol: statul islamic crestini
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close