Antena 3 CNN Externe SUA, sancţiuni fără precedent pentru Rusia! 35 de diplomaţi ruşi vor fi expulzați

SUA, sancţiuni fără precedent pentru Rusia! 35 de diplomaţi ruşi vor fi expulzați

SUA, sancţiuni fără precedent pentru Rusia! 35 de diplomaţi ruşi vor fi expulzați
Sursa foto: Foto: Barack Obama/Facebook
30 Dec 2016   •   09:57

Statele Unite expulzează 35 de diplomaţi ruşi detaşaţi la San Francisco şi Washington şi blochează accesul tuturor oficialilor ruşi în două sedii din New York şi Maryland, transmite Reuters, care citează surse oficiale americane care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Informaţia a fost confirmată şi de Departamentul de Stat.

Măsura reprezintă replica administraţiei americane la campania de hărţuire derulată de Rusia la adresa diplomaţilor americani detaşaţi la Moscova, indică sursa citată, care precizează că "unele acţiuni " ale celor care vor fi expulzaţi "nu sunt în concordanţă cu practicile diplomatice". Oficialii ruşi au la dispoziţie 72 de ore ca să părăsească teritoriul SUA.

Joi, preşedintele american Barack Obama a anunţat, la rândul său, o serie de alte măsuri care vizează Rusia şi a spus că acestea vin în replică la ingerinţele Moscovei în procesul electoral din SUA şi la tratamentul de care diplomaţii americani au parte la Moscova, unde, în ultimul an, au avut parte de hărţuieli inacceptabile din partea serviciilor de securitate şi din partea Poliţiei.

"Astfel de acţiuni atrag consecinţe", a spus preşedintele SUA.

"Aceste măsuri vin după avertismente publice, dar şi private pe care le-am adresat Guvernului rus. Ele reprezintă un răspuns necesar şi potrivit la eforturile de a afecta interesele SUA prin încălcarea normelor internaţionale de conduită. Măsurile anunţate nu reprezintă totalitatea demersurilor prin care vom răspunde la acţiunile agresive ale Rusiei. Vom lua şi altele, în momente şi în locuri pe care le vom considera necesare, iar unele dintre ele nu vor fi făcute publice", a spus Barack Obama într-o declaraţie făcută în Hawaii, la Honolulu.

Obama a anunţat că administraţia sa va furniza Congresului un raport cu privire la "eforturile Rusiei de a se amesteca în alegerile noastre şi cu privire la atacurile cibernetice ce au vizat alegerile noastre". El a mai spus că SUA şi aliaţii trebuie să colaboreze pentru a combate eforturile Rusiei de a se amesteca în procesele democratice de guvernare.

Preşedintele a anunţat că FBI şi departamentul pentru Securitate Internă vor publica informaţii clasificate privind activitatea cibernetică a serviciilor ruse de informaţii. De asemenea, a confirmat că Statele Unite au sancţionat nouă persoane şi entităţi ruse, inclusiv GRU, FSB, două servicii de informaţii, patru ofiţeri din cadrul GRU şi FSB şi trei companii care au asigurat suport material către GRU.

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Barack Obama
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close