Antena 3 CNN Externe SUA folosesc împotriva Statului Islamic una dintre cele mai temute arme din istorie

SUA folosesc împotriva Statului Islamic una dintre cele mai temute arme din istorie

SUA folosesc împotriva Statului Islamic una dintre cele mai temute arme din istorie
21 Apr 2016   •   08:45

Un bombardier gigant B-52, care mai bine de 60 de ani întruchipează puterea de foc americană, a bombardat pentru prima oară luni o poziţie a grupării jihadiste Statul Islamic în Irak, potrivit armatei americane, citate miercuri de AFP. 

Uriaşele aparate, a căror capacitate de distrugere a băgat frica în insurgenţi începând cu Vietnam şi până în Afganistan, nu a procedat decât la lovituri precise cu muniţie inteligentă, a afirmat miercuri colonelul Steve Warren, purtător de cuvânt al armatei americane în Irak, referindu-se la un prim raid. 

Un depozit cu arme a fost vizat într-o localitate situată la aproximativ 60 de km sud de Mosul, al doilea oraş ca mărime din Irak, ocupat de gruparea Statul Islamic. 

Strategia lansării unui 'covor de bombe' de către B-52, utilizată masiv în timpul războiului din Vietnam şi mai târziu în Afganistan împotriva talibanilor şi combatanţilor Al Qaida, 'a gravat în subconştientul colectiv că B-52 procedează la bombardamente la întâmplare', a recunoscut colonelul Steve Warren. Aceasta 'ţine de trecutul îndepărtat, B-52 reprezintă acum platforme destinate să efectueze lovituri precise, aşa cum sunt cele operate de 20 de luni' în teatrul de conflict din Siria şi Irak, a subliniat el. 

Bombardiere B-52, utilizate în Irak, au fost desfăşurate la începutul lunii aprilie în Qatar. Forţele irakiene, susţinute de americani, dezvoltă în prezent planuri pentru preluarea oraşului Mosul din mâinile Statului Islamic. 

Preşedintele american Barack Obama a estimat luni că Mosulul va fi preluat în cele din urmă de sub controlul grupării jihadiste şi că ar putea exista un progres în această direcţie până la sfârşitul acestui an. 

În aceeaşi zi, secretarul american al apărării, Ashton Carter, a anunţat la Bagdad desfăşurarea de trupe suplimentare americane şi de elicoptere Apache în Irak pentru a sprijini forţele irakiene în lupta lor împotriva Statului Islamic.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: statul islamic
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close