Antena 3 CNN Externe  Țara în care cetățenia depide de culoarea pielii 

 Țara în care cetățenia depide de culoarea pielii 

 Țara în care cetățenia depide de culoarea pielii 
01 Apr 2018   •   13:24

Tony Hage trăiește în Liberia de pese 50 de ani. Acolo a fost la universitate, a întemeiat o familie, și-a deschis propria companie. Cu toate acestea, el nu este cetățean al țării și îi este interzis să devină unul, din cauza culorii pielii lui: prea deschisă.  

Liberia, țara situată pe coastă de vest a Africii, a fost formată pentru sclavii eliberați care se întorceau din Statele Unite ale Americii, pentru a trăi liber. Poate tocmai din acest motiv, este surprinzător faptul că în Constituția țării a fost adăugată o clauză care împiedică pe oricine care nu are rădăcini africane, să devină cetățean. Conform legilor, această clauza a avut rolul de a crea „un refugiu și un rai pentru oamenii de culoare”. Mulți dintre cetățenii țării sunt de părere că cei de culoare mai deschisă nu au ce caută în țara, în urma anior de sclavie de care albii sunt vinovați.  

Cu toate acestea, există mulți locuitori precum Tony Hage,  de descentent libanez, care nu sunt recunoascuți ca cetățeni, în ciuda faptului ca au trăit aproape o viață întregă in Liberia. Președintele țării, George Weah, recunoaște problemă curentă și declară că regula care oprește și discriminează împotrivă anumitor oameni este: „inutilă, rasistă și nepotrivită”. Președintele a adăugat că acest tip de discriminare „contrazice definiția Liberiilei, care derivă de la cuvântul în latină liber”. Mentalitatea lui însă, a stârnit o stare de revoltă în țară, deoarece mulți sunt de părere că legea actuală nu ar trebui schimbată.  

Liberia este o țara foarte bogată în resurse naturale, care însă se aflată pe locul 225 din 228 când vine vorba de câștigul anual, cu numai 900 dolari pe persoană, în comparație cu America, unde salariul mediu anual este de 59,500 dolari. Recunoașterea comunității libaneze din Liberia ar putea crește nivelul țării, aceștia declarând că nu sunt în pericol pentru comunitatea locală și nu ar fură joburile lor:„ Libanezii sunt de mult peste tot în țară, și nu am fost o amenințare pentru comunitate, ci ne-am bucurat să trăim împreună cu oamenii de cetățenie liberiană”. Comunitatea libaneză este de asemenea entuziasmată de viziunea președintelui, declarând : „Sunt fericit nu pentru că nu sunt Liberian, ci pentru că președintele Weah se uită spre viitorul acestei țări”. 

Sursă: BBC 
  

×
Subiecte în articol: Liberia discriminare
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close