Antena 3 CNN Externe Tensiuni legate de funeraliile lui Helmut Kohl. Văduva fostului cancelar german se opune unui discurs ținut de Angela Merkel

Tensiuni legate de funeraliile lui Helmut Kohl. Văduva fostului cancelar german se opune unui discurs ținut de Angela Merkel

Tensiuni legate de funeraliile lui Helmut Kohl. Văduva fostului cancelar german se opune unui discurs ținut de Angela Merkel
21 Iun 2017   •   16:00

Organizarea funeraliilor fostului cancelar german Helmut Kohl, decedat vineri la vârsta de 87 de ani, suscită tensiuni între autorităţile de la Berlin şi familie, potrivit presei germane, revista Der Spiegel afirmând că văduva fostului politician se opune pronunţării unui discurs al cancelarului Angela Merkel în cadrul ceremoniilor, transmite France Presse.

Maike Kohl-Richter, a doua soţie a lui Helmut Kohl, ar dori ca doar invitaţii străini să rostească discursuri la ceremonia solemnă prevăzută pentru 1 iulie la sediul din Strasbourg al Parlamentului European, a relatat miercuri săptămânalul german.

Angela Merkel, a cărei carieră politică a fost lansată de Helmut Kohl, a rupt legăturile politice cu acesta în urma scandalului finanţării Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi preluarea în anul 2000 a conducerii acestei formaţiuni.

Văduva 'părintelui reunificării' germane ar dori ca dintre invitaţi, să se poată exprima premierul ungar Viktor Orban, unul dintre ultimii lideri politici care a avut întrevederi cu Helmut Kohl şi adversar declarat al politicii permisive faţă de refugiaţi promovate de cancelarul Angela Merkel.

În cele din urmă, Maike Kohl-Richter, avertizată de apropiaţi că acest lucru ar putea provoca un scandal, şi-a schimbat opinia, continuă sursa citată.

Presa germană a dezvăluit însă şi alte surse de tensiuni. Astfel, Helmut Kohl nu va fi înmormântat în cavoul familial de la Ludwigshafen (vestul Germaniei), ci într-un cimitir din Speyer situat în apropierea catedralei din acest oraş din landul Renania-Palatinat, unde este prevăzută de asemenea o ceremonie religioasă pe 1 iulie, după omagiile din Parlamentul European.

În cimitirul din Ludwigshafen sunt înmormântaţi părinţii lui Helmut Kohl, dar şi prima sa soţie, Hannelore, care s-a sinucis în anul 2001.

Potrivit unuia dintre apropiaţii săi, Kai Diekmann, fost redactor-şef al al cotidianului Bild, Kohl a luat decizia de a fi înmormântat la Speyer 'la finalul verii anului 2015, când starea sa de sănătate era din nou critică'.

Maike Kohl-Richter este acuzată că l-a făcut pe Helmut Kohl, extrem de slăbit fizic în ultimii ani, să se îndepărteze de familia sa şi de apropiaţi, conform presei.

Unul din cei doi fii din căsnicia de 40 de ani cu Hannelore, Walter Kohl, a mărturisit că a aflat de la radio despre moartea tatălui său. El nu a avut niciun contact cu tatăl său în ultimii ani, la fel ca fratele său Peter şi ca nepoţii fostului lider politic german.

Mai mult, poliţiştii aflaţi în faţa domiciliului lui Helmut Kohl nu i-au permis lui Walter să intre în casă.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Angela Merkel
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close