Antena 3 CNN Externe Tensiuni militare între SUA și Rusia. Provocări în apele internaționale din Mediterana

Tensiuni militare între SUA și Rusia. Provocări în apele internaționale din Mediterana

Tensiuni militare între SUA și Rusia. Provocări în apele internaționale din Mediterana
28 Iun 2016   •   16:38

Rusia a acuzat marţi că o navă militară americană s-a apropiat la o distanţă ''periculoasă'' de un vas de patrulare rus în Marea Mediterană, denunţând o ''încălcare brutală'' a dreptului maritim internaţional, transmite AFP. 

''Pe 17 iunie, nava americană USS Gravely şi-a permis să se apropie periculos de nava de patrulare rusă Iaroslav Mudrîi, la o distanţă de 60-70 de metri'' şi apoi a trecut prin faţa ei la o distanţă periculoasă de 180 de metri de prova sa'', a declarat Ministerul Apărării rus, într-un comunicat citat de agenţia de presă RIA Novosti. 

În momentul incidentului, nava rusă ''se afla în apele internaţionale şi nu efectua manevre periculoase pentru vasul american'', menţionează sursa citată. 

Autorităţile ruse denunţă o ''încălcare brutală, de către comandantul şi echipajul USS Gravely, a regulilor internaţionale cu privire la prevenirea coliziunilor pe mare, dar şi a acordului interguvernamental ruso-american din 1972 referitor la prevenirea incidentelor în largul mării şi în spaţiul aerian''. 

În ultimul timp, Ministerul Apărării american acuză cu o perseverenţă extraordinară piloţi şi marinari ruşi de lipsă de profesionalism, dar acest incident demonstrează că marinarii americani îşi permit să uite regulile de bază ale securităţii maritime - adaugă comunicatul respectiv. 

Statele Unite au acuzat constant aviaţia rusă de provocări la adresa forţelor armate americane, în special a navelor de război. Moscova a replicat că militarii americani nu trebuie să se apropie prea mult de frontierele ruse. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: tensiuni nave marea mediterana Rusia SUA
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close