Antena 3 CNN Externe Thorbjorn Jagland, retrogradat din funcţia de preşedinte al Comitetului Nobel pentru pace

Thorbjorn Jagland, retrogradat din funcţia de preşedinte al Comitetului Nobel pentru pace

Thorbjorn Jagland, retrogradat din funcţia de preşedinte al Comitetului Nobel pentru pace
Sursa foto: Foto: dailymail.co.uk
03 Mar 2015   •   20:21

Președintele contestat al Comitetului Nobel pentru pace, Thorbjorn Jagland, a fost destituit marţi din acest post şi retrogradat la statutul de simplu membru, decizie fără precedent în istoria de peste un secol al premiului, scrie AFP.

Preşedinte din 2009, într-o perioadă marcată de polemici privind premiile acordate lui Barack Obama, disidentului chinez Liu Xiaobo şi Uniunii Europene, Thorbjorn Jagland va fi înlocuit în funcţie de Kaci Kullman Five, până acum vicepreşedinte.

Niciodată până acum un preşedinte în funcţie care şi-a exprimat dorinţa de a fi reales în funcţie, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Jagland, nu a primit un astfel de verdict din partea Comitetului Nobel pentru pace.

Kaci Kullman Five a refuzat să se pronunţe asupra motivelor pentru care predecesorul său nu a fost reales, în condiţiile în care a declarat public că-şi doreşte acest lucru. "Conform tradiţiei, nu voi comenta şi nici nu vă voi spune ce s-a discutat în cursul reuniunii" celor cinci membri ai Comitetului Nobel, a declarat ea în cadrul unui briefing de presă.

Reuniunea, prima din acest an, avea drept scop determinarea distribuției rolurilor în cadrul comitetului, dar şi trecerea în revistă a candidaturilor pentru premiul Nobel pentru pace 2015. În total au fost reținute 276 de persoane şi organizaţii, aproape un record.

"Există un larg consens că Thorbjorn Jagland a fost un bun președinte timp de şase ani", a spus Kaci Kullman Five.

Jagland, fost premier laburist, a refuzat să răspundă întrebărilor ziariştilor.

Compoziţia Comitetului Nobel, ai cărui membri sunt desemnați de Parlamentul norvegian, reflectă raportul de forţe din legislativ, care este dominat de dreapta după alegerile din 2013.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close