Antena 3 CNN Externe Turcia nu va trimite trupe terestre în Siria, dar va oferi suport aerian

Turcia nu va trimite trupe terestre în Siria, dar va oferi suport aerian

Turcia nu va trimite trupe terestre în Siria, dar va oferi suport aerian
27 Iul 2015   •   07:45

Turcia nu are planuri să trimită trupe terestre în Siria, dar a convenit cu Statele Unite asupra unei "acoperiri aeriene" pentru rebelii moderați ce luptă acolo contra forțelor Statului Islamic, a declarat prim-ministrul Ahmet Davutoglu citat luni de media turcă, informează Agerpres.

De mult timp un membru reticent al coaliției conduse de Statele Unite contra Statului Islamic, Turcia a făcut o schimbare dramatică săptămâna trecută acordând alianței acces la bazele ei aeriene și lansând raiduri aeriene contra jihadiștilor dar și militanților kurzi din Irak.

Un ziar turc îl citează pe Davutoglu afirmând la o masă rotundă cu editori de ziare turci că în timp ce diferențele cu Washingtonul rămân asupra unor aspecte ale politicii în Siria, s-a găsit un teren de înțelegere suficient pentru a ajunge la un acord în vederea deschiderii bazelor aeriene.

"Un punct important este acoperirea aeriană pentru (rebelii) Armatei Siriene Libere și alte elemente moderate ce luptă contra Daesh (Statul Islamic)", a declarat premierul turc citat de ziarul Hurriyet.

"Dacă nu vom trimite unități pe teren și nu o vom face, atunci cei care acționează ca forțe terestre cooperând cu noi trebuie să fie protejați", a insistat el.

Davutoglu este citat de asemenea afirmând că partidul kurd sirian PYD "ar putea avea un loc în noua Sirie", dacă nu ar perturba Turcia, taie toate relațiile cu administrația președintelui Bashar al-Assad și cooperează cu forțele de opoziție.

Aripa armată a PYD pare până acum singurul partener notabil pe teren pentru alianța condusă de SUA în lupta contra Statului Islamic în nordul Siriei. Dar înaintarea kurzilor sirieni a alarmat Turcia, care se teme că va alimenta sentimentele separatiste în rândul propriei comunități kurde, mai notează Reuters.

PYD are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a condus o insurgență timp de trei decenii împotriva statului turc pentru mai multe drepturi pentru kurzi și este clasificată ca organizație teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană și Turcia.

Avioane de luptă turcești au atacat taberele PKK din nordul Irakului pentru a doua noapte duminică, au afirmat surse din securitate, într-o campanie ce riscă să spulbere un proces de pace menit să pună capăt unei insurgențe ce a ucis 40.000 de oameni din 1984.

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close