Antena 3 CNN Externe Turcia refuză să își retragă trupele din Cipru

Turcia refuză să își retragă trupele din Cipru

Turcia refuză să își retragă trupele din Cipru
13 Ian 2017   •   16:06

 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că nu se pune problema ca trupele turce să se retragă total din Cipru, aşa cum a cerut preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, cu excepţia situaţiei în care ambele părţi s-ar retrage, relatează AFP şi Reuters. 

'Nu se pune problema unei retrageri totale a soldaţilor turci. Este ceea ce s-a discutat anterior', a declarat Erdogan. Aproximativ 30.000 de soldaţi turci sunt în prezent staţionaţi în partea de nord a insulei. 

El a afirmat de asemenea că partea greacă evită încă o dată o soluţie la problema cipriotă, avertizând că nu poate exista o rezolvare fără Turcia. 

'Am spus Ciprului şi Greciei în mod clar că nu ar trebui să se aştepte la o soluţie fără Turcia în calitate de garant. Vom fi acolo pentru totdeauna', a declarat Erdogan presei la Istanbul, după rugăciunea de vineri. 

Convorbirile de pace organizate în această săptămână la Geneva, sub egida Naţiunilor Unite, au creat speranţe pentru ajungerea la o soluţie pentru reunificarea Ciprului, a declarat vineri preşedintele cipriot Nikos Anastasiades, potrivit AFP şi Reuters. 

''Am trasat un drum care creează speranţe'' în vederea unui acord, a declarat Anastasiades în faţa jurnaliştilor, după patru zile de discuţii cu liderul ciprioţilor turci, Mustafa Akinci, şi cu miniştri de externe din Grecia, Turcia şi Marea Britanie. 

Potrivit şefului statului cipriot, convorbirile cu privire la reunificarea Ciprului ar trebui să producă o modificare 'radicală' în situaţia securităţii insulei, garantată în prezent de Atena, Ankara şi Londra. 

Negocierile organizate la Geneva de ONU s-au încheiat vineri dimineaţa. Liderii celor două comunităţi cipriote, susţinute de Turcia, Grecia şi Marea Britanie, s-au angajat să continue eforturile pentru a reunifica insula divizată de 42 de ani.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Cipru turcia militari soldati retragere
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close