Antena 3 CNN Externe Ucraina și Turcia, gest sfidător la adresa Moscovei. Ce se întâmplă în acest moment pe mare

Ucraina și Turcia, gest sfidător la adresa Moscovei. Ce se întâmplă în acest moment pe mare

Ucraina și Turcia, gest sfidător la adresa Moscovei. Ce se întâmplă în acest moment pe mare
Sursa foto: foto: pixabay.com
09 Mar 2016   •   15:41

În fata amenintarii reprezentate de Rusia, Ankara si Kievul au decis sa se sustina reciproc, drept dovada fiind si exercitiile militare comune pe care cele doua flote le desfasoara in acest moment in Marea Marmara, departe de ochii curiosi ai Moscovei, scrie business24.ro.

Conform unei postari pe pagina de Facebook a fortelor navale din Ucraina, doua fregate si o nava cu aparatura anti-bruiaj au fost trimise sa execute exercitii de lupta antiaeriana, comunicatii si manevre tactice in Turcia, arata revista Newsweek.

Relatiile dintre Rusia si Ucraina s-au deteriorat in urma anexarii peninsulei Crimeea in 2014, iar Ankara a acuzat de mai multe ori Rusia de violarea spatiului aerian al Turciei inainte de a dobori, in noiembrie 2015, un avion de lupta rusesc aflat in misiune in Siria.

Cele doua tari par, astfel, sa fi gasit un inamic comun in Rusia, fapt care a strans in ultimele luni legaturile dintre Kiev si Ankara.

"Conform planului de activitati comune, incheiat intre marina din Ucraina si cea a Republicii Turcia, sunt prevazute si antrenamente comune pentru pregatirea echipajelor din Ucraina in bazele militare turcesti", arata comunicatul Marinei din Ucraina.

Luna trecuta, Mustafa Dzemilev, un parlamenter ucrainean, a recunoscut ca a purtat discutii deschise cu oficiali de la Ankara in scopul furnizarii de armament din partea statului turc.

La sfarsitul lunii ianuarie, Ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin a efectuat o vizita la Ankara pentru a se intalni cu omologul sau turc si nu a uitat sa mentioneze ca aspectul cooperarii militare dintre cele doua tari este un punct central pe agenda sa.

Declaratia lui Klimkin a venit l amai putin de o saptamana dupa ce secretarul pe teme de Securitate si Aparare din Ucraina, Oleksandr Turcynov, a convenit cu seful Secretariatului pentru Industria de Aparare a Turciei, Ismail Demir, ca cele doua tari sa isi uneasca fortele in fata amenintarilor comune.

×
Subiecte în articol: Rusia Vladimir Putin
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close