Antena 3 CNN Externe UE este "extrem de preocupată" de informaţiile privind intrarea trupelor ruse în Ucraina

UE este "extrem de preocupată" de informaţiile privind intrarea trupelor ruse în Ucraina

UE este "extrem de preocupată" de informaţiile privind intrarea trupelor ruse în Ucraina
Sursa foto: Foto: fumn.eu
28 Aug 2014   •   14:49

Uniunea Europeană s-a declarat joi "extrem de preocupată" de informaţiile privind o incursiune a forţelor ruse în ucraina, relatează AFP.
   
"Suntem extrem de preocupaţi de ultimele evoluţii, în special de informaţiile din teren", a declarat într-o conferinţă de presă Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a serviciului diplomatic al UE, în condiţiile în care Kievul a afirmat că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk.
   
"Reafirmăm necesitatea urgentă a unei soluţii politice la această criză", a precizat ea, dând asigurări că UE urmăreşte "îndeaproape ceea ce se întâmplă pe teren".
   
Purtătoarea de cuvânt a amintit că şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a avut marţi, la Minsk, o serie de întâlniri, în special cu preşedintele rus, Vladimir Putin.
   
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, va fi primit sâmbătă, la Bruxelles, de preşedinţii Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, chiar înaintea unui summit al şefilor de stat şi de Guvern din UE.
   
Ucraina a cerut joi Uniunii Europene să îi acorde un "ajutor militar de anvergură" în urma unei "invazii ruse nedisimulate", conform ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev.
   
"Facem apel la o sesiune extraordinară a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei (...). Ajunge cu conivenţa şi calmarea agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative şi un ajutor militar şi tehnic de anvergură", a declarat Eliseiev, potrivit paginii de Facebook a ambasadei ucrainene la UE.
   
Kievul a afirmat joi că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile.
   
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat joi, într-un mesaj televizat, că şi-a anulat vizita în Turcia din cauza "intruziunii trupelor ruse" în Ucraina, unde situaţia se "deteriorează rapid". El a adăugat că a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, pentru a elabora un plan de acţiune.

×
Subiecte în articol: Proteste Ucraina
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close