Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană cere clarificări de la Facebook după scandalul Cambridge Analytica

Uniunea Europeană cere clarificări de la Facebook după scandalul Cambridge Analytica

Uniunea Europeană cere clarificări de la Facebook după scandalul Cambridge Analytica
20 Mar 2018   •   10:39

Comisia Europeană cere ”clarificări” de la Facebook după dezvăluiri cu privire la exploatarea unor date personale aparținând unor milioane de utilizatori ai rețelei de socializare de către compania Cambridge Analytica.

”Îngrozitor, dacă se va confirma. Datele personale a 50 de milioane de utilizatori de Facebook ar putea să fie atât de facil gestionate și utilizate în scopuri politice”, reacționa duminică seara Vera Jourova, comisarul european însărcinat cu protecția datelor personale pe Twitter, informează News.ro.

”Voi cere clarificări Facebook pentru a înțelege mai bine această problemă”, a adăugat Jourova, în vizită în Statele Unite de luni, anunțând că nu vrea ”așa ceva în Europa” și cerând ca ”întreprinderile să-și asume o mai mare responsabilitate în tratarea datelor noastre personale”. Facebook a anunțat recent că a ”suspendat” Cambridge Analytica, o companie de analiză de date care a lucrat pentru campania prezidențială a lui Donald Trump în 2016 și care este acuzată că a cules - fără acordul acestora - informațiile personale a milioane de utilizatori ai rețelei de socializare.

Potrivit unor anchete ale The New York Times și The Observer, ediția de duminica a cotidianului britanic The Guardian, Cambridge Analytica a cules date de la câteva zeci de milioane de utilizatori și le-a folosit cu scopul de a elabora un program informatic care permite să se prezică și să se influențeze votul alegătorilor. NYT scrie că există în continuare copii ale datelor obținute de Cambridge Analytica.

×
Subiecte în articol: Facebook scandal cambridge analytica
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close