Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană BREXIT. Cine va conduce negocierile privind ieșirea Marii Brianii din UE

BREXIT. Cine va conduce negocierile privind ieșirea Marii Brianii din UE

BREXIT. Cine va conduce negocierile privind ieșirea Marii Brianii din UE
25 Iun 2016   •   18:12

Diplomatul belgian Didier Seeuws a fost numit vineri reprezentantul grupului de lucru al Consiliului de Miniştri (în care sunt reprezentate statele membre ale UE) pentru Brexit şi va conduce negocierile Uniunii Europene în "divorţul" de Marea Britanie, au declarat sâmbătă pentru EFE surse comunitare. 

"Didier conduce grupul de lucru al Consiliului (Brexit Task Force) în chestiunea Brexitului", au declarat sursele citate, care au explicat că înaltul diplomat belgian a fost numit "vinerea trecută" în acest post. Seeuws şi-a actualizat deja profilul pe Twitter cu titulatura noii sale funcţii. 

Seeuws, diplomat de carieră, s-a născut la Sint-Amandsberg, în Gent (Gand), la 1 august 1965, şi a fost purtător de cuvânt al premierului belgian Guy Verhofstadt şi şef de cabinet al preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, deţinând de-a lungul timpului mai multe poziţii în instituţiile UE. 

Licenţiat în ştiinţe diplomatice şi în drept european, Seeuws are o amplă experienţă diplomatică. În anii 90 ai secolului trecut, a fost însărcinat cu investiţii şi chestiuni economice în ambasada Belgiei la Washington, devenind ulterior adjunct al ministrului comerţului exterior din Belgia, postură din care s-a ocupat tot de investiţii, precum şi de relaţiile bilaterale cu SUA şi Asia. 

Sweews a fost consilier în reprezentanţa permanentă a Belgiei pe lângă UE din 1998 şi până în 2002, fiind însărcinat cu relaţiile cu Parlamentul European. Până în 2003, a fost purtătorul de cuvânt al Departamentului de Relaţii Externe şi reprezentant permanent al Belgiei pe lângă UE. 

Din partea Comisiei Europene nu a fost deocamdată desemnată o persoană care să conducă negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din UE, au declarat alte surse pentru EFE. Comisia, care susţine că va conduce negocierile, încă nu a dizolvat grupul de lucru pentru chestiuni strategice care aveau legătură cu referendumul britanic şi care era condus de britanicul Jonathan Faull, înalt funcţionar al UE în executivul comunitar. Ulterior, va trebui creată o nouă structură şi desemnată persoana potrivită care să conducă aceste negocieri cu Marea Britanie, care încă nu a activat articolul 50 din Tratatul UE pentru a demara acest proces.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Brexit negocieri Marea Britanie
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close