Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Bulgaria, invidioasă pe România, din cauza MCV

Bulgaria, invidioasă pe România, din cauza MCV

Bulgaria, invidioasă pe România, din cauza MCV
16 Feb 2016   •   16:12

Declarația făcută luni de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a evocat posibilitatea încheierii monitorizării României înaintea Bulgariei în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), a stârnit din partea unor politicieni bulgari reacții critice la adresa guvernului de la Sofia, scrie Agerpres.

Astfel, liderul partidului de dreapta Democrații pentru Bulgaria Puternică, Radan Kanev, a scris pe Facebook, potrivit agenției BTA: 'Cu un umor luxemburghez straniu și o bătaie de joc subtilă la adresa Bulgariei, dintr-o dată am ajuns să ne îngrozim de ultimii cinci ani. Frontiera adevăratei Europe se îndreaptă către Dunăre din cauza atitudinii iresponsabile a actualului guvern bulgar în problema reformei justiției'. El a amintit mai departe de respingerea de către majoritatea parlamentară, pe 12 decembrie, a unui pachet de reforme în sistemul judiciar, propus de ministrul justiției de la acea vreme, Hristo Ivanov.

Și acesta din urmă a comentat declarația lui Juncker, estimând că o posibilă decuplare a României de Bulgaria în chestiunea monitorizării 'trebuie să fie momentul adevărului pentru Bulgaria'. 'Efectul este simplu: să ne asumăm responsabilitatea. Elita noastră politică trebuie ori să înțeleagă că a sosit vremea unei adevărate schimbări a regulilor jocului, ori să părăsească scena istoriei', a indicat fostul ministru bulgar al justiției. În continuare, el a cerut parlamentului și liderilor politici, inclusiv premierului Boiko Borisov, să-și asume un angajament clar în direcția unei reforme clare a instituțiilor sistemului judiciar, care trebuie să combată corupția și să acționeze împotriva înțelegerilor între crima organizată și politicieni.

La conferința de presă susținută luni la Bruxelles după întrevederea cu premierul român, Dacian Cioloș, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat convins că în timpul mandatului său se va pune capăt mecanismului MCV în cazul României. 'Nu există o legătură strânsă între ceea ce eu aș spune cazul Bulgariei și cazul României. Cele două cazuri sunt separate. Dacă România o ia înaintea amicilor noștri bulgari, prietenilor bulgari, evident că mecanismul se va încheia dacă România menține nivelul de punere în practică actual al așteptărilor Comisiei Europene și din partea statelor membre, atunci acest lucru se va întâmpla', a afirmat șeful executivului comunitar.

×
Subiecte în articol: MCV Bulgaria România
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close