Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Ce se întâmplă în aceste momente în Grecia: "Ţara va rămâne în zona euro"

Ce se întâmplă în aceste momente în Grecia: "Ţara va rămâne în zona euro"

Ce se întâmplă în aceste momente în Grecia: "Ţara va rămâne în zona euro"
de O.P.    |    27 Ian 2015   •   07:02

Pentru prima dată în istoria sa, Grecia are un prim-ministru provenit din stânga radicală. Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza, a depus jurământul ca şef al guvernului, într-o ceremonie civilă fără precedent.

Acesta a dat asigurări că nu urmăreşte ieşirea Greciei din zona euro, ci doar restructurarea datoriei publice.  Liderii europeni l-au felicitat pentru victorie dar au atras atenţia că problemele economice ale ţării nu au dispărut peste noapte.

Cel mai vehement critic al austerităţii impuse de FMI şi Uniunea Europeană va conduce noul Guvern de la Atena. Alexis Tsipras a depus jurământul după ce partidul stângii radicale, Syriza, şi-a asigurat majoritatea parlamentară.

Tsipras este cel mai tânăr premier din istoria Greciei dar misiunea sa nu este uşoară. În campania electorală, el a promis să pună capăt pogramului de austeritate şi să obţină restructurarea datoriei publice. Reprezentanţii Uniunii Europene aşteaptă, însă, ca noul guvern să respecte angajamentele în schimbul cărora Grecia a fost salvată de la faliment.

Vest-europenii resping, deocamdată, reducerea datoriei Greciei dar sunt gata să discute reeşalonarea ei şi alte măsuri care să facă povara mai suportabilă pentru populaţie.

După victoria electorală a Syrizei, cursul Euro a coborât la un nou minim al ultimilor 11 ani faţă de dolar. Analiştii economici cred, totuşi, că noul guvern şi finanţatorii externi vor ajunge la un compromis deoarece nimeni nu doreşte ca Grecia să intre în îincapacitate de plată sau să iasă din zona euro.


×
Subiecte în articol: Alexis Tsipras zona euro
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close