Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Lovitură grea primită de Marea Britanie. Nu are voie să negocieze un acord comercial cu SUA

Lovitură grea primită de Marea Britanie. Nu are voie să negocieze un acord comercial cu SUA

Lovitură grea primită de Marea Britanie. Nu are voie să negocieze un acord comercial cu SUA
16 Ian 2017   •   19:19

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a estimat luni că Marea Britanie nu are dreptul de a negocia un acord comercial cu SUA atât timp cât este membră a Uniunii Europene, reacţie survenită după ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că doreşte să încheie rapid un astfel de acord cu Londra, transmite AFP. 

Atât timp cât Marea Britanie este încă membră a UE, 'nu pot exista negocieri bilaterale cu privire la orice fel de acord comercial cu un terţ (...) Este menţionat în tratate', a indicat Mogherini la o conferinţă de presă la Bruxelles. 

Într-un interviu acordat publicaţiilor Times şi Bild, Donald Trump a apreciat că Brexitul (ieşirea Marii Britanii din UE) va fi un succes şi s-a declarat dispus să încheie cât mai repede un acord comercial între SUA şi Marea Britanie. 'Vom lucra foarte puternic pentru (ca un asemenea acord) să fie finalizat rapid şi corespunzător. Bun pentru ambele părţi', a subliniat Trump, declaraţie calificată de ministrul britanic de externe, Boris Johnson, drept o 'veste bună'. 

Preşedintele american în exerciţiu, Barack Obama, a sugerat, înaintea referendumului prin care britanicii au ales ieşirea din UE, că administraţia sa democrată (care ar fi rămas dacă Trump nu câştiga alegerile) nu se va grăbi să încheie un acord de liber schimb cu Marea Britanie după ce aceasta părăseşte blocul comunitar. 

Premierul britanic, Theresa May, va susţine marţi un discurs în care va vorbi despre strategia pe care o va urmări în negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, negocieri despre care a promis că le va iniţia formal până la sfârşitul lunii martie.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Marea Britanie Federica Mogherini
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close