Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Moment surprinzător la semnarea Declarației de la Roma. Gestul premierului polonez face înconjurul lumii - VIDEO

Moment surprinzător la semnarea Declarației de la Roma. Gestul premierului polonez face înconjurul lumii - VIDEO

Moment surprinzător la semnarea Declarației de la Roma. Gestul premierului polonez face înconjurul lumii - VIDEO
Sursa foto: Foto: Polish PM Office‏/Twitter
25 Mar 2017   •   18:12

În pofida opoziţiei statelor est-europene, ideea Europei cu mai multe viteze a fost inclusă în Declaraţia semnată sâmbătă de liderii europeni, reuniţi la summitul de la Roma pentru a aniversa 60 de ani de la încheierea tratatului ce a pus bazele blocului comunitar, un moment amuzant fiind observat la semnarea Declaraţiei, când premierul polonez, Beata Szydlo, care până cu o zi în urmă s-a opus conţinutului acestui text, a sugerat printr-un gest că ar ezita să-l semneze, scrie Agerpres, care citează presa internațională.

Cuprinsă în formula 'vom acţiona împreună în ritmuri şi intensităţi diferite unde va fi necesar', conceptul Europei cu mai multe viteze se regăseşte în textul ce descrie starea de fapt a Uniunii şi viziunea asupra viitorului ei. 

În continuarea acestei formulări se menţionează totuşi că statele UE vor avansa 'în aceeaşi direcţie', iar acelea care doresc să se alăture unei cooperări consolidate într-un anumit domeniu vor putea să facă acest lucru, fiind de asemenea indicat faptul că o cooperare în ritmuri şi intensităţi diferite se va face în conformitate cu tratatele actuale. 


Guvernul de la Varşovia s-a manifestat foarte vocal împotriva ideii Europei cu mai multe viteze, enunţată de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în prezentarea pe 1 martie a celor cinci scenarii privind viitorul proiectului european. Această idee a fost agreată imediat de statele fondatoare al blocului comunitar, dar executivul polonez a considerat-o mai degrabă o încercare de a transforma statele est-europene în membrii de rangul doi în UE. 

Premierul Beata Szydlo a ameninţat că nu va semna Declaraţia de la Roma, dar vineri a anunţat că a revenit asupra acestui punct de vedere, ea afirmând că solicitările Poloniei au fost îndeplinite. 

Nu este însă clar ce concesii i s-au făcut, pentru că textul semnat sâmbătă la Roma este acelaşi care era cunoscut încă de luni. 

Polonia formulase patru solicitări importante: respingerea unei Europe cu mai multe viteze, întărirea rolului parlamentelor naţionale în detrimentul Bruxellesului, coordonarea cu NATO în domeniul politicii apărării comune şi o agendă socială a UE care să nu blocheze punerea în aplicare a principiilor pieţei comune. 

În momentul semnării Declaraţiei de la Roma, premierul Beata Szydlo a ţinut pentru ceva timp pixul în aer deasupra documentului, afişând în acelaşi timp un zâmbet sugestiv, iar în final l-a semnat. 

×
Subiecte în articol: Polonia
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close