Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană O țară din Uniunea Europeană își schimbă numele și renunță la o pretenție ce i-a blocat intrarea NATO

O țară din Uniunea Europeană își schimbă numele și renunță la o pretenție ce i-a blocat intrarea NATO

O țară din Uniunea Europeană își schimbă numele și renunță la o pretenție ce i-a blocat intrarea NATO
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
25 Dec 2017   •   11:37

Premierul Macedoniei a anunțat că e gata să renunțe la pretenția țării sale că e singura moștenitoare a tradiției lui Alexandru cel Mare, o concesie care ar putea ușura lunga dispută cu Grecia.

„Renunț la pretenția că Macedonia e singura moștenitoare a lui Alexandru”, a declarat premierul Zoran Zaev.

„Istoria nu ne aparține doar nouă, ci și Greciei și altor țări”, a spus premierul de stînga. Alexandru cel Mare este legendarul conducător al regatulului antic al Macedoniei.

Grecia a obiectat folosirea numei de „Macedonia” de către autoritățile de la Skopje după declararea independenței de Iugoslavia în 1991, argumentînd că folosirea acestui nume implică pretenții teritoriale din partea acestei țări.Obiecțiile autorităților de la Atena au complicat eforturile Macedoniei de a intra în NATO și în Uniunea Europeană. 

În 2008, Grecia a blocat cererea de intrare a Macedoniei în NATO sub numele său provizoriu de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei din cauza acestei dispute, informează europalibera.org.

Zaev nu a spus cum ar urma să se numească țara sa dacă renunță la pretenția de a fi singura moștenitoare a lui Alexandru cel Mare.

×
Subiecte în articol: macedonia UE nume NATO blocare schimbare
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close