Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană România, poziţie fermă faţă de relaţiile UE cu Moldova, Georgia şi Ucraina

România, poziţie fermă faţă de relaţiile UE cu Moldova, Georgia şi Ucraina

România, poziţie fermă faţă de relaţiile UE cu Moldova, Georgia şi Ucraina
27 Iun 2015   •   16:53

România sprijină implementarea cuprinzătoare a Acordurilor de Asociere UE cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina și continuarea în ritm susținut a proceselor de reformă, astfel încât ele să își atingă obiectivul de asociere politică și integrare economică, cu impact esențial în democratizarea și modernizarea societății în aceste state, informează un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), potrivit Agerpres.
 
Potrivit comunicatului, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută împlinirea unui an de la semnarea de către cele trei state a Acordurilor de Asociere și de Liber Schimb Cuprinzător și Aprofundat cu Uniunea Europeană.

"Semnificația semnării acestor Acorduri, un pas istoric în relațiile dintre UE și cele trei state partenere, este legată de intrarea într-o nouă etapă a acestor relații. Acordurile de Asociere sunt instrumente care reprezintă expresia angajamentului continuu al Uniunii Europene față de vecinătatea să estică, menite să conducă la modernizare, stabilitate, consolidarea statului de drept și creștere economică", adaugă comunicatul MAE.

MAE apreciază că procesele extinse de modernizare și reformă ale Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei sunt strâns legate de parcursul lor european.

"Uniunea Europeană a sprijinit aceste demersuri, iar România va continua să susțină acordarea de asistență tehnică și financiară în etapa de implementare a Acordurilor. (...) În actualul context regional este cu atât mai importantă continuarea acestor procese pentru a se asigura angajarea ireversibilă pe calea reformelor și crearea condițiilor unei stabilități durabile, prosperității și păcii pe termen lung în regiune", se afirmă în comunicatul menționat.

Totodată, MAE amintește că, în calitate de stat membru situat la frontiera răsăriteană a UE, România a promovat activ aceste obiective, inclusiv cu ocazia recentului Summit al Parteneriatului Estic de la Riga, și "va rămâne profund angajată în direcția menținerii partenerilor estici pe o traiectorie europeană ireversibilă".

"Ministerul Afacerilor Externe salută, pe această cale, rezultatele obținute până la acest moment în implementarea Acordurilor cu Republica Moldova și Georgia și sprijină ferm obiectivul intrării în vigoare a Acordului de Liber Schimb Cuprinzător și Aprofundat cu Ucraina începând cu 1 ianuarie 2016. MAE își exprimă speranța că procesul de ratificare a acordurilor se va desfășura cu rapiditate în toate statele membre UE. România a fost primul stat european care a ratificat Acordurile de Asociere cu cele trei state partenere, la 3 iulie 2014", conchide MAE.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close