Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Un prim-ministru din Uniunea Europeană îşi pune casa la dispoziţia refugiaţilor

Un prim-ministru din Uniunea Europeană îşi pune casa la dispoziţia refugiaţilor

Un prim-ministru din Uniunea Europeană îşi pune casa la dispoziţia refugiaţilor
05 Sep 2015   •   12:39

Premierul finlandez Juha Sipila a anunțat sâmbătă la televiziunea națională că se oferă să găzduiască refugiați în casa sa din nordul țării, unde ajunge rar din cauza atribuțiilor din capitala Helsinki, relatează Agerpres.

Situată la Kempele, la peste 500 de km nord de capitală, casa este rar folosită în prezent, a spus Sipila, un politician de centru care a lansat numeroase apeluri către finlandezi să dea dovadă de solidaritate cu refugiații ce se îndreaptă spre Europa fugind de război și de sărăcie.

"Sper că aceasta va deveni un fel de mișcare populară care îi va determina pe mulți să-și asume partea lor de responsabilitate în această criză a cazării refugiaților. Vreau să pun propria cărămidă la acest edificiu pentru a arăta că Finlanda este o țară multiculturală", a declarat el.

Solicitanții de azil ar putea fi găzduiți în locuința premierului de la începutul anului viitor. Sipila își desfășoară activitatea în mod obișnuit la Helsinki.

Capacitatea Finlandei de găzduire a solicitanților de azil este în prezent saturată, această țară primind un aflux neobișnuit de refugiați, pe care nu l-a anticipat.

Vineri, guvernul finlandez a estimat la 25.000-30.000 numărul de solicitări de azil în 2015, de șapte ori mai multe decât în 2014.

Sipila a mai declarat că planul UE de redistribuire a 120.000 de solicitanți de azil care ajung în Grecia, Italia și Ungaria ar trebui să fie pus în aplicare pe bază voluntară și și-a exprimat speranța că Finlanda va fi un exemplu în acest sens.

El conduce un guvern format dintr-o coaliție din care face parte și partidul eurosceptic și anti-imigrație 'Adevărații Finlandezi', care vrea să mențină numărul solicitărilor de azil acceptate la nivelurile recente, adică între 750 și 1.050 pe an.

×
Subiecte în articol: refugiati
Parteneri
Discuţii între România şi SUA pentru apărarea împotriva dronelor
x close