Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Uniunea Europeană susține că tratatul pentru Brexit este aproape finalizat

Uniunea Europeană susține că tratatul pentru Brexit este aproape finalizat

Uniunea Europeană susține că tratatul pentru Brexit este aproape finalizat
20 Apr 2018   •   15:27

Michel Barnier, negociatorul șef al Uniunii Europene pentru ieșirea Marii Britanii din UE, a declarat că tratatul pentru Brexit este finalizat în proporție de 75%. Printre subiectele încă nerezolvate este gestionarea frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

”În termeni de ceea ce s-a convenit până acum, este vorba de circa 75%”, a declarat Barnier, care a adăugat că, deşi Londra şi UE lucrează împreună ca Brexitul să se realizeze în martie 2019, încă există riscul unui eşec.


Michel Barnier a afirmat că Marea Britanie poate reveni, până la sfârşitul perioadei de tranziţie, asupra poziţiei de a ieşi din piaţa unică şi uniunea vamală. Oficialul european i-a dat termen premierului britanic Theresa May până la 31 decembrie 2020 pentru a se răzgândi în privinţa ieşirii ţării sale din piaţa unică: ”Atât timp cât nu au ieşit (din UE), în timpul perioadei de tranziţie, orice este încă posibil”.


Londra şi UE sunt decise să menţină libera circulaţie a persoanelor şi a bunurilor peste graniţa dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord, fără a se reveni la controalele frontaliere ce ar reprezenta o amintire a celor trei decenii de violenţe care s-au încheiat în mare parte prin Acordul din Vinerea Mare din 1998. Totuşi, încă nu a fost găsită nicio soluţie privind controalele vamale necesare după Brexit.

×
Subiecte în articol: UE tratat Brexit
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close