Antena 3 CNN Externe UPDATE: Nelson Mandela respiră fără ajutorul aparatelor

UPDATE: Nelson Mandela respiră fără ajutorul aparatelor

UPDATE: Nelson Mandela respiră fără ajutorul aparatelor
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
08 Iun 2013   •   15:20
Update 15:20 - Nelson Mandela, spitalizat sâmbătă dimineaţa din cauza unei recidive a unei infecţii pulmonare, "respiră fără ajutorul" aparatelor, a anunţat Mac Maharaj, un purtător de cuvânt al preşedinţiei sud-africane, în opinia căruia acesta este un semn pozitiv, într-un interviu pentru AFP-TV, conform Mediafax.
"Este o infecţie pulmonară, o pneumonie, care afectează multe lucruri, inclusiv respiraţia. Însă medicii mi-au spus că el respiră fără ajutorul (aparatelor), deci cred că este un semn pozitiv", a declarat Maharaj, care a anunţat spitalizarea fostului preşedinte sud-african, în vârstă de 94 de ani, cu câteva ore mai devreme.
"În ultimele zile, fostul preşedinte Mandela a făcut o recidivă a infecţiei pulmonare de care suferă. El a fost îngrijit de medici la domiciliu, însă, foarte devreme în această (sâmbătă) dimineaţa, către ora (locală) 1.30 (2.30, ora României), starea sa s-a agravat şi s-a considerat necesară spitalizarea", a precizat purtătorul de cuvânt. "Medicii au anunţat (sâmbătă) dimineaţa că starea sa este îngrijorătoare, dar stabilă", a adăugat el.

-----------------

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, în vârstă de 94 de ani, considerat de compatrioţi un simbol, a fost internat din nou, sâmbătă, cu o infecţie pulmonară şi se află într-o stare "îngrijorătoare, dar stabilă", a anunţat preşedinţia, relatează AFP, conform Mediafax.
"În această (sâmbătă) dimineaţa, către ora (locală) 1.30 (2.30, ora României), starea sa de sănătate s-a deteriorat şi a fost transferat la un spital din Pretoria. Starea sa este în continuare îngrijorătoare, dar stabilă", a anunţat Cabinetul preşedintelui Jacob Zuma într-un comunicat.
"Madiba", cum îl numesc cu afecţiune sud-africanii, va împlini vârsta de 95 de ani în iulie. Spitalizat în primăvară, el a apărut slăbit în ultimele imagini, la sfârşitul lui aprilie, când a fost vizitat de o serie de oficiali de rang înalt din ţară.
În aceste imagini, bătrânul apare aşezat pe un scaun, cu o pătură pe picioare, aşezate pe un suport pentru picioare. Faţa îi părea de ceară şi nu exprima vreo emoţie, iar vizitatorii glumeau în jurul său. La un moment dat, el a părut să spună un cuvânt.
"Preşedintele primeşte îngrijiri speciale, iar medicii fac tot ceea ce este posibil ca el să se simtă mai bine", continuă preşedinţia, adăugând că "preşedintele Zuma, în numele Guvernului şi întregii naţiuni, îi urează lui Madiba o însănătoşire rapidă şi cere presei şi publicului să respecte intimitatea lui Madiba şi a familiei sale".
Un erou al luptei împotriva apartheidului şi un laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1993, Mandela a fost spitalizat ultima oară la sfârşitul lui martie şi începutul lui aprilie, timp de zece zile.
Primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, în 1994, a fost spitalizat, anterior, în ianuarie 2011, iar după aceea în decembrie 2012, de fiecare dată cu infecţii pulmonare, probabil legate de sechele ale unei tuberculoze de care s-a îmbolnăvit în timpul detenţiei pe Insula-închisoare Robben, în largul provinciei Cap.
El a petrecut pe această insulă 18 dintre cei 27 de ani de detenţie în temniţele regimului apartheid, spărgând piatră, în praf, care i-a afectat plămânii pe termen lung.
În 2012, Madiba s-a retras în satul în care şi-a petrecut copilăria, Qunu, în zona rurală a provinciei Eastern Cap.
Însă e la fost adus cu avionul la Pretoria, în decembrie, din motive de sănătate. La externare, medicii şi rudele sale au decis să îl instaleze în reşedinţa sa de la Johannesburg, la aproximativ 600 de kilometri de Pretoria, pentru a rămâne în apropiere de cele mai performante centre de sănătate din ţară.
Sănătatea lui Nelson Mandela este în prezent un subiect de îngrijorare permnentă în Africa de Sud, unde toţi ştiu că eroul luptei naţionale nu este nemuritor.
Mandela, care nu a mai apărut în public din 2010, s-a retras complet din viaţa politică şi nu a mai exprimat vreo opinie în mod public de mai mulţi ani. El nu este considerat mai puţin un simbol, venerat de întreg poporul, care a reuşit să evite o explozie de violenţă rasială în perioada de tranziţie de la regimul segregaţionist la democraţie, în 1994.
 

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close