Antena 3 CNN Externe Update: Unul din cele mai sângeroase accidente din Europa. Un autocar a "zburat" peste un pod şi a căzut într-o groapă: 39 de morţi şi 10 răniţi, în Italia

Update: Unul din cele mai sângeroase accidente din Europa. Un autocar a "zburat" peste un pod şi a căzut într-o groapă: 39 de morţi şi 10 răniţi, în Italia

Update: Unul din cele mai sângeroase accidente din Europa. Un autocar a "zburat" peste un pod şi a căzut într-o groapă: 39 de morţi şi 10 răniţi, în Italia
Sursa foto: Foto: The Inquirer
de M.Z.    |    29 Iul 2013   •   14:53
Un număr de 39 de persoane au murit, iar alte 10 sunt în stare gravă, în Italia, după ce autocarul în care se aflau a căzut, duminică seara, de pe un pod. Automobilul transporta pelerini în regiunea italiană Napoli.
 
Autocarul care mergea cu viteză mare a lovit mai multe maşini - un jurnalist al AFP a numărat şapte sau opt maşini încastrate unele în altele -, după care a făcut un "zbor" peste un pod rutier şi s-a prăbuşit de la 30 de metri. Mai mulţi pasageri au fost aruncaţi din vehicul.
___________________________________

Update 14.53 - CRONOLOGIE: Cele mai sângeroase accidente de autocar înregistrate în Europa în ultimii zece ani
 
Accidentul din Italia soldat cu 39 de morţi în rândul unor pelerini italinei, duminică seara, în regiunea Napoli, este al doilea cel mai sângeros accident rutier înregistrat în Europa în ultimii zece ani, potrivit Mediafax.
 
- 28 iulie 2013 - ITALIA: Cel puţin 39 de persoane au murit, iar alte zece au fost rănite grav în apropiere de Avellino, la aproximativ 50 de kilometri est de Napoli, după ce un autocar cu pelerini italieni a lovit în viteză, în timp ce cobora o pantă, vehicule aflate înaintea sa, a rupt gardul de securitate al unui viaduct şi s-a prăbuşit de la aproximativ 30 de metri.
 
- 13 martie 2012 - ELVEŢIA: 28 de persoane, dintre care 22 de copii, originare din Belgia, mor după ce un autocar se loveşte de un perete al unui tunel rutier la Sierre, în cantonul Valais (sud).
 
- 21 decembrie 2011 - TURCIA: 25 de morţi, inclusiv numeroşi studenţi, după ce un gabarit depăşit loveşte un minibuz, în provincia Diyarbakir (sud-est).
 
- 12 octombrie 2010 - UCRAINA: 45 de morţi în coliziunea dintre un tren şi autobuz, la o trecere cu calea ferată, în oraşul Marganeţ, în partea central-estică a ţării.
 
- 24 iulie 2009: RUSIA: 25 de persoane mor în coliziunea dintre o cisternă şi un autocar, pe autostrada Rostov-Krasnodar, la aproximativ 60 de kilometri de Rostov (sud).
 
- 25 martie 2009 - RUSIA: 25 de morţi în urma unei coliziuni între un autocar şi un camion, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de Moscova.
 
- 4 noiembrie 2008 - GERMANIA: 20 de morţi, majoritatea bătrâni, în incendiul unui autocar, pe o autostradă, în apropiere de Hanovra (nord), o dramă provocată aparent de o ţigară care nu a fost bine stinsă, la toaletă.
 
- 22 iulie 2007 - FRANŢA: 26 de morţi şi 24 de răniţi, după ce un autobuz care transporta aproximativ 50 de pelerini polonezi cade într-o prăpastie, în urma unei ieşiri de pe carosabil, la Is?re (sud-est).
 
- 30 iulie 2004 - TURCIA: 26 de morţi într-o coliziune între un autocar şi două camioane, în apropiere de Tercan, în provincia Erzincan (est).
 
- 19 martie 2004 - FINLANDA: 24 de morţi, majoritatea adolescenţi, într-o coliziune între un atocar şi un gabarit depăşit, în apropiere de localitatea Aeaenekoski (centru).
 
- 7 iunie 2013 - TURCIA: 27 de persoane mor într-un accident de autocar ce se loveşte de un perete la intrarea unui tunel, în apropiere de oraşul Erzincan (est).
 
- 17 mai 2003 - FRANŢA: 28 de morţi şi 46 de răniţi în urma unui accident în care este implicat un autocar cu turişti germani, la periferia de nord a oraşului Lyon.
 
- 13 aprilie 2003 - GRECIA: 21 de liceeni mor, iar alţi 24 sunt răniţi, într-o coliziune între autocarul la bordul căruia se aflau şi un camion, în nordul ţării.


Update 14.45 - Premierul italian Enrico Letta, aflat într-o vizită oficială la Atena, a calificat luni drept "un moment foarte trist pentru Italia" accidentul de autocar care transporta pelerini italieni, soldat duminică seara cu moartea a 39 de persoane, potrivit Mediafax.
 
Înaintea unei intervenţii la o conferinţă privind Europa şi criza, şeful Guvernului italian a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor acestui accident, în care un autocar a căzut de pe un viaduct de pe autostrada Napoli-Bari.
 
Sosit duminică după-amiaza la Atena, în cadrul unei vizite de două zile, Enrico Letta urmează să se întâlnească luni laprânz cu premierul grec Antonis Samaras, cu care va discuta despre viitorul Europei şi cooperarea între Grecia şi Italia, care vor asigura în mod succesiv preşedinţia Uniunii Europene, în primul şi, respectiv, al doilea semestru, în 2014.

Update 14.24
- Cel puţin 39 de persoane au murit şi alte aproximativ 10 sunt grav rănite, după accidentul de autocar care transporta pelerini în apropiere de Avellino, în regiunea italiană Napoli, potrivit La Stampa.
 
"Pentru moment, bilanţul se ridică la 39 de morţi", a anunţat luni ministrul italian al Transporturilor, Maurizio Lupi.
 
Luni, în jurul orei 09.00 GMT (12.00 ora României), echipele de salvare încă activau la faţa locului, în special pentru a evacua carcasele maşinilor lovite, au constatat doi jurnalişti ai AFP, aflaţi la faţa locului. Autocarul tăiat în două a fost ridicat în cursul dimineţii.

Update 13.13
Parchetul din Avellino, în sudul Italiei, a deschis luni o anchetă pentru "omor prin imprudenţă", în urma accidentului în care a fost implicat duminică seara un autocar ce transporta pelerini, soldat cu 38 de morţi.
 
Update 09.55 - Alte două persoane au decedat în urma accidentului de autocar din Italia, astfel că bilanţul provizoriu a ajuns la 38 de morţi şi circa 10 răniţi, informează ziarul local La Stampa.

Este vorba despre unul dintre cele mai sângeroase accidente rutiere înregistrate în Europa în ultimii ani, ultimul având loc în martie 2012 în Elveţia, unde zau murit 28 de persoane, inclusiv 22 de copii.

Update 08.20 - Şoferul autocarului a murit în accident, iar printre persoanele care se află în stare gravă sunt şase femei, doi bărbaţi şi trei copii.
 
Accidentul s-aprodus pe un viaduct de pe autostrada A16 Napoli-Bari, în zona Monteforte Irpino, în provincia Avelino, la aproximativ 50 de kilometri est de Napoli.
 
Autocarul - un autobuz mare pentru turism - a ajuns în viteză pe o porţiune în coborâre, în pofida numeroaselor panouri privind limitarea vitezei, şi a percutat un limitator, provocând un carambol uriaş. 
 
"Situaţia este critică. Oamenii noştri acţionează pentru a salva cât mai multe vieţi posibil", a declarat pentru postul de ştiri Sky TG24 Pellegrino Iandolo, comandantul pompierilor. Din când în când, salvatorii cereau "puţină linişte", să poată detecta cel mai mic semn de viaţă, a constatat un fotograf AFP, potrivit Mediafax.


Foto: Intact Images/EPA
 
"Scena (accidentului) este tragică. Pe drum există maşini distruse, (sunt) cel puţin zece... Iar dedesubt sunt aproximativ 30 de corpuri acoperite cu cearşafuri albe, aliniate la marginea drumului provincial", a declarat un fotograf de la agenţia Ansa.
 
Presa italiană scrie că porţiunea de drum pe care a avut loc tragedia este deosebit de periculoasă. O serie de accidente grave s-a produs în această zonă, în trecut.
___________________________________________

Ştirea iniţială 07.04

Cel puţin 36 de persoane au murit şi alte aproximativ 10 au fost rănite, duminică seara, după ce autocarul în care se aflau şi care transporta pelerini în regiunea italiană Napoli, a căzut de pe un pod, potrivit unui bilanţ provizoriu oferit de pompieri.
 
Până acum au fost recuperate 36 de cadavre din autocarul care aproape că a planat peste un pod rutier, iar 11 persoane au fost rănite şi transportate la spital, informează AFP.

Autocarul care mergea cu viteză mare a lovit mai multe maşini - un jurnalist al AFP a numărat şapte sau opt maşini încastrate unele în altele -, după care a făcut un "zbor" peste un pod rutier şi s-a prăbuşit de la 30 de metri. Mai mulţi pasageri au fost aruncaţi din vehicul.
 
Printre victime se află şi şoferul autocarului, iar printre răniţi sunt mai mulţi copii.
 
Cei aproximativ 50 de pasageri ai autocarului, toţi originari din provincia Napoli, se întorceau de la un pelerinaj în Pietrelcina - localitatea natală a lui Padre Pio, un preot italian canonizat în 2002 şi foarte venerat în sudul Italiei - şi se îndreptau spre Napoli.

Potrivit martorilor oculari, autocarul este posibil să fi avut probleme de frânare. Jurnaliştii locali evocă şi alte ipoteze, între care faptul că şoferul ar fi adormit la volan sau că ar fi explodat un pneu.

 
 

×
Subiecte în articol: accident accident autocar pelerinaj
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close