Antena 3 CNN Externe Vanity Fair: Românii, cobaii marilor companii farmaceutice americane

Vanity Fair: Românii, cobaii marilor companii farmaceutice americane

Vanity Fair: Românii, cobaii marilor companii farmaceutice americane
Sursa foto: Foto: geekologie.com
09 Dec 2010   •   09:08

Românii sunt cobaii marilor companii farmaceutice americane. Potrivit revistei Vanity Fair, în România au avut loc sute de testări clinice pentru noi medicamente. Multe din teste au fost făcute pe copii. Medicii care i-au convins pe părinţii copiilor să participe la experiment au primit 350 de dolari de copil din partea companiilor, susţin jurnaliştii americani. Publicaţia mai scrie că motivul pentru care au fost alese ţări ca România pentru astfel de teste este nivelul crescut al sărăciei.

Revista investighează globalizarea industriei farmaceutice. Unul dintre oraşele din România care apare în acest material este Iaşi. Alături de el sunt prezentate Mégrine din Tunisia, Tartu din Estonia şi Shenyang, din nord-estul Chinei.

Aceste locuri nu se află în topul destinaţiilor de vacanţă, arată Vanity Fair. Însă tentaculele industriei farmaceutice americane s-au întins până acolo, ca şi în alte oraşe, mari sau mici, de pe întreaga planetă. “Au mers până la a găsi oameni dispuşi să fie cobai pentru testarea unor noi medicamente, şi astfel au convins autorităţile din Statele Unite că medicamentele sunt sigure pentru americani. Este următorul pas mare către globalizare...”, scrie Vanity Fair.

România ocupă un loc fruntaş în acest top trist al testelor clinice efectuate, potrivit publicaţiei, care citează documente americane ale Institutelor Naţionale de Sănătate americane (National Institutes of Healtht). Astfel, 876 de cobai români au participat la teste clinice, din Rusia – 1,513, Tailanda - 786, Turcia – 716, Ucraina – 589, Peru – 494, Iran – 292, Uganda – 132 şi Kazahstan - 15 persoane.

“Aruncaţi cu o săgeată către o hartă şi veţi descoperi că nu există prea multe locuri în lume care să fi scăpat de atenţia celor care caută locaţii noi de testare pentru industria farmaceutică”, mai arată Vainty Fair.

×
Subiecte în articol: romani pastile teste America
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close