Antena 3 CNN Externe Vaticanul condamnă un prelat la închisoare cu executare

Vaticanul condamnă un prelat la închisoare cu executare

Vaticanul condamnă un prelat la închisoare cu executare
07 Iul 2016   •   21:28

Justiţia Vaticanului a achitat joi doi jurnalişti, dar a condamnat la închisoare cu executare un prelat spaniol acuzat de divulgarea documentelor confidenţiale de la care a pornit scandalul Vatileaks, transmite AFP.

Acuzaţii de şantaj, îngrădire a libertăţii presei, piraterie informatică sau sex, nimic nu a lipsit din acest scandal stânjenitor pentru Sfântul Scaun, început în luna noiembrie după ce informaţii confidenţiale despre operaţiunile financiare dubioase ale Vaticanului s-au regăsit în două cărţi şoc, "Calea Crucii" şi "Avariţia", scrise de jurnaliştii Gianluigi Nuzzi şi respectiv Emiliano Fittipaldi. Aceştia doi au fost deferiţi justiţiei, dar ei au fost achitaţi prin sentinţa emisă joi, tribunalul Vaticanului considerând că nu are competenţa de a pronunţa un verdict în cazul lor.

În schimb, aceeaşi instanţă l-a condamnat la 18 luni de închisoare cu executare pe prelatul spaniol Angel Vallejo Balda, cel care a condus comisia pentru finanţe a Vaticanului, căreia i-au aparţinut documentele secrete transmise jurnaliştilor, fiind condamnată de asemenea la 10 luni de închisoare, dar cu suspendare, consultanta italiană Francesca Chaouqui, membră a aceleiaşi comisii. Aceste condamnări pot fi atacate prin recurs.

Prelatul spaniol a fost arestat în luna noiembrie şi a recunoscut că a transmis presei respectivele documente. Dar el a susţinut totodată că a acţionat sub presiunea unei Francesca Chaouqui manipulatoare, care ar fi mers până acolo încât l-a atras în patul ei, ceea ce consultanta a negat vehement, insinuând în treacăt că prelatul ar fi homosexual.

Purtătorul de cuvânt la Vaticanului, Federico Lombardi, a apărat acest proces controversat, el susţinând că demersul judiciar a fost unul normal în condiţiile în care a existat o scurgere de informaţii secrete. El a mai spus că, din punctul de vedere al Sfântului Scaun, nu a fost un proces împotriva libertăţii presei, deşi Papa Francisc a validat decizia privind trimiterea celor doi jurnalişti în judecată, decizie criticată vehement de apărătorii libertăţii presei

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Vatican Papa Francisc inchisoare
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close