Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin ameninţă: Asta deja seamănă a genocid! Va crea o problemă pentru Europa!

Vladimir Putin ameninţă: Asta deja seamănă a genocid! Va crea o problemă pentru Europa!

Vladimir Putin ameninţă: Asta deja seamănă a genocid! Va crea o problemă pentru Europa!
25 Feb 2015   •   19:55

Rusia va tăia livrările de gaze naturale către Ucraina dacă aceasta nu reușește să plătească, ceea ce ''va crea o problemă pentru Europa'', a anunțat miercuri președintele rus Vladimir Putin, potrivit AGERPRES.
Într-o conferință de presă comună cu omologul său cipriot Nicos Anastasiades, șeful statului rus a declarat că speră totuși să nu se ajungă la acest scenariu, dar a avertizat că Europa este dependentă de ''disciplina financiară'' a Ucrainei.

Putin a adăugat că refuzul Kievului de a livra gaze naturale regiunilor separatiste Donețk și Lugansk, situate în estul Ucrainei, seamănă a ''genocid''. ''Nu doar că acolo este foamete, nu doar că OSCE a constatat o catastrofă umanitară, dar în plus (ucrainenii) au tăiat gazul (către regiunile Donețk și Lugansk—n.r.). Asta deja seamănă a genocid'', a spus Vladimir Putin, citat de RIA Novosti, preluată de AFP.

Europa a primit anul trecut circa 147 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc (o treime din necesarul său), iar 40% din acest volum a tranzitat teritoriul ucrainean.

Rusia a oprit fluxul de gaze naturale către Ucraina de trei ori în ultimii zece ani: în 2006, în 2009 și în 2014, acuzând Kievul că nu și-a plătit restanțele. Occidentul acuză Moscova de folosirea resurselor energetice drept armă geopolitică pentru a menține Ucraina sub influența sa.

De această dată însă, disputa are loc în jurul livrărilor de gaz către regiunile ucrainene Donețk și Lugansk. ''Dacă plățile anticipate nu vin, Gazprom, conform contractului, va suspenda livrările. Desigur, aceasta poate crea o amenințare pentru tranzitul către Europa, pentru partenerii noștri europeni. Sperăm ca livrările de gaz să nu fie întrerupte, dar asta nu depinde de noi, ci depinde de disciplina financiară a partenerilor noștri ucraineni'', a spus Putin.

El a precizat că Ucraina dispune de suficient gaz pentru a acoperi necesarul pentru 3-4 zile și a acuzat Kievul că îi pedepsește pe cetățenii ucraineni din estul țării prin refuzul de a le furniza gaz.

Alexei Miller, șeful concernului rus Gazprom, a transmis companiei de stat ucrainene Naftogaz că dispune de numai trei zile pentru plata anticipată a livrărilor de gaz dinspre Rusia, după care livrările vor fi oprite.



×
Subiecte în articol: Vladimir Putin gaze Gazprom Ucraina Europa
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close