Antena 3 CNN Externe Wikileaks: Coaliţia internaţională a torturat prizonieri irakieni

Wikileaks: Coaliţia internaţională a torturat prizonieri irakieni

Wikileaks: Coaliţia internaţională a torturat prizonieri irakieni
Sursa foto: Foto: www.beehivecity.com
23 Oct 2010   •   10:50

Coaliţia internaţională a torturat prizonieri irakieni şi a ignorat abuzurile comise de forţele irakiene, a afirmat vineri site-ul WikiLeaks, care a publicat aproape 400.000 de documente secrete ale armatei americane despre războiul din Irak, relatează AFP.
   
După o săptămână de suspans, site-ul specializat în informaţii secrete a început să difuzeze, vineri seara, 391.831 de documente pe care le-a prezentat drept "cea mai mare scurgere de informaţii militare secrete din istorie".
   
Documentele pun în evidenţă "numeroase cazuri de crime de război care par evidente din partea forţelor americane, precum şi uciderea deliberată a persoanelor care încercau să se predea", acuză site-ul într-un comunicat.
   
WikiLeaks evocă, de asemenea, comportamentul sodaţilor americani care "aruncă în aer clădiri întregi pentru că o persoană înarmată se află pe acoperiş".

 

   
Peste 300 de cazuri de tortură şi peste 1.000 de abuzuri

Documentele dezvăluie "peste 300 de cazuri de tortură şi violenţe comise de forţele coaliţiei asupra prizonierilor", adaugă WikiLeaks, care a numărat peste 1.000 de abuzuri comise de forţele irakiene.

    "Vorbim de cinci ori mai mulţi morţi în Irak, o adevărată baie de sânge în comparaţie cu Afganistanul", a declarat pentru CNN fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, considerând că "mesajul acestor dosare este puternic şi poate face mai uşor de înţeles situaţia din Afganistan".
   
AFP a consultat o parte din documente la Londra, înainte de difuzarea lor pe Internet. O mare parte din texte nu conţin nume care ar putea pune în pericol persoane, a explicat WikiLeaks.
   
Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, refuzând să intre în detaliile acestor dezvăluiri, a condamnat scurgerea de informaţii care ar putea pune în pericol "viaţa soldaţilor şi civililor din Statele Unite şi a aliaţilor lor".
   
Înainte de a le posta pe Internet, WikiLeaks a transmis documentele sale mai multor publicaţii internaţionale, cum ar fi New York Times, Guardian, Der Spiegel şi postul de televiziune Al-Jazeera, primul care a dezvăluit conţinutul acestora.
   
Potrivit postului de televiziune din Qatar, armata americană a "acoperit" cazuri de torturare a deţinuţilor de către autorităţile din Irak, unde sute de civili au fost ucişi la barajele instituite de aliaţi.
   
Conform documentelor, "autorităţile americane nu au anchetat sutele de cazuri de violenţe, tortură, violuri şi chiar crime comise de poliţiştii şi militarii irakieni", scrie Guardian.
   
Potrivit comunicatului WikiLeaks, documentele secrete acoperă perioada 1 ianuarie 2004 - 31 decembrie 2009, după invazia americană din martie 2003, care a condus la înlăturarea regimului lui Saddam Hussein.
   
Invazia Irakului de către americani a provocat moartea a aproximativ 110.000 persoane. 60% sunt civili

Documentele dezvăluie că acest conflict a provocat moartea a 109.032 de persoane în Irak, potrivit comunicatului, care precizează că peste 60% sunt civili, respectiv 66.081 de persoane. Din acest total, 15.000 de decese ale civililor nu au fost dezvăluite, potrivit WikiLeaks.
  
  Aceste date arată "că forţele americane dispun de un bilanţ al morţilor şi răniţilor irakieni chiar dacă neagă acest lucru public", a dezvăluit Al-Jazeera.
   
Un bilanţ american publicat oficial la sfârşitul lui iulie menţiona aproximativ 77.000 de morţi în rândul civililor şi militarilor irakieni în perioada 2004 - august 2008.
  
  Potrivit Al-Jazeera, documentele subliniază şi legăturile dintre premierul irakian Nuri al-Maliki şi "escadroanele morţii" care generau teroare la începutul conflictului.
   
Alte documente "dezvăluie noi cazuri care implică (fosta companie de securitate americană privată) Blackwater în tiruri de armă împotriva civililor", fără ca vreo acuzaţie să fie formulată împotriva ei.
   
În privinţa Iranului, Al-Jazeera vorbeşte de documente "ce detaliază războiul secret dintre Iran şi Irak, evocând rolul Gardienilor Revoluţiei în calitate de presupus furnizor de arme al insurgenţilor şiiţi".

   

×
Subiecte în articol: site wikileaks tortura Irak insurgenti
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close