Antena 3 CNN Externe Yemen: Cel puțin 53 de morți în confruntările din orașul Aden

Yemen: Cel puțin 53 de morți în confruntările din orașul Aden

Yemen: Cel puțin 53 de morți în confruntările din orașul Aden
Sursa foto: Foto: AGERPRES
06 Apr 2015   •   15:52

Cel puțin 53 de persoane, între care 17 civili, și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore în luptele din orașul Aden (sudul Yemenului) dintre rebelii șiiți și susținători ai șefului statului yemenit, relatează AGERPRES.

Noi explozii au fost auzite la marginea orașului-port Aden, în timp ce locuitorii au afirmat că o navă străină a lansat tiruri de artilerie asupra pozițiilor rebelilor șiiți houthi de la marginea orașului, potrivit Reuters.

Luptele de stradă și bombardamentele au afectat timp de câteva zile orașul, ultimul bastion al președintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi care este susținut de o coaliție armată străină condusă de Arabia Saudită.

Cele 12 zile de bombardamente lansate de către coaliția străină nu au reușit să oprească avansarea rebelilor houthi.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) se confruntă cu 'probleme de logistică' ce o împiedică să livreze ajutoare în Yemen, a declarat luni, pentru AFP, o purtătoare de cuvânt a organizației umanitare cu sediul la Geneva.

Referitor la orașul Aden, purtătoarea de cuvânt a precizat că CICR vrea să ducă acolo o echipă de medici chirurgi, în prezent cu sediul la Djibouti. 'Avem nevoie de autorizația tuturor părților, din motive de securitate', a spus aceasta. Echipa din Djibouti ar urma să fie transportată pe cale maritimă.

Sâmbătă, CICR a lansat un apel la un armistițiu umanitar de 24 de ore în Yemen, pentru a putea acorda sprijin medical populației. CICR a cerut ca toate căile aeriene, maritime și terestre să fie deschise fără întârziere pentru cel puțin 24 de ore, pentru a putea ajuta populația care a fost decuplată de la ajutoare după aproape o săptămână de raiduri aeriene și lupte terestre.

Circa 48 de tone de medicamente și kituri chirurgicale așteaptă undă verde pentru a putea ajunge în Yemen cu avionul sau pe cale maritimă, potrivit CICR, care a precizat că acestea ar permite tratarea a circa 2.000-3.000 de persoane.



×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close