Antena 3 CNN Externe Zborul MH17: Olanda caută martori ai lansării unei rachete BUK

Zborul MH17: Olanda caută martori ai lansării unei rachete BUK

Zborul MH17: Olanda caută martori ai lansării unei rachete BUK
31 Mar 2015   •   07:28

Experții olandezi și internaționali care anchetează prăbușirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines în iulie în estul Ucrainei au lansat luni un apel pentru mărturii legate de lansarea și transportul unei rachete sol-aer de tip BUK, scrie Agerpres

"Anchetatorii au în vedere toate scenariile. Unul din aceste scenarii este că avionul a fost doborât (de o rachetă) pe 17 iulie la ora 16.20", a declarat într-un comunicat biroul procurorului olandez.

"În cadrul acestui scenariu, anchetatorii caută martori susceptibili să aducă informații referitoare la transportul și lansarea unei rachete BUK în zona dramei cu câteva zile înainte și câteva zile după prăbușire", a precizat comunicatul.

Rachetele BUK constituie un sistem antiaerian mobil rus și sovietic cu rază medie de acțiune.

Cele 298 de persoane care se găseau la bordul avionului Malaysia Airlines — în majoritate olandezi — și-au pierdut viața când avionul s-a prăbușit în Ucraina vara trecută.

Olanda a primit misiunea să conducă ancheta pentru a scoate la lumină cauza dramei și a identifica corpurile pasagerilor.

De asemenea, autoritățile olandeze se ocupă de urmărirea penală în cazul prăbușirii, care a avut loc în mijlocul războiului dintre forțele ucrainene și separatiștii proruși.

Kievul și țările occidentale sunt de părere că avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât de separatiști cu ajutorul unei rachete sol-aer furnizată de Rusia. Moscova respinge această acuzație și aruncă responsabilitatea asupra Kievului, care, de asemenea, dispune de rachete sol-aer.

Procurorul olandez a subliniat că apelul nu înseamnă că există dovezi de necontestat cu privire la originea prăbușirii avionului.

"Este prea devreme pentru a trage concluzii", a adăugat el.

Apelul a fost difuzat pe numeroase rețele sociale și în media, însoțit de o înregistrare video în limba rusă cu subtitrare în engleză, arătând un camion cu semiremorcă transportând presupuse rachete BUK deplasându-se în mai multe localități învecinate cu zona unde a fost doborât zborul MH17.

În același material, pot fi auzite înregistrări ale unor comunicații telefonice, atribuite separatiștilor, în care este vorba despre un sistem BUK.

"Dorim să știm exact ce traseu a urmat camionul", subliniază în limba rusă o voce din off în înregistrarea video, cerând oricărei persoane care a văzut camionul să informeze anchetatorii despre acest lucru.

La începutul lunii, rude ale victimelor au examinat părți ale carcasei avionului, reconstituit în Olanda în cadrul anchetei.

Din cele 298 de victime, două nu au fost încă identificate..

×
Subiecte în articol: Ucraina Olanda ancheta
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close